Nagyvilág

2012.11.28. 14:06

Brit sajtóbotrány - Közéleti személyiségek a törvényi sajtószabályozás ellen

London, 2012. november 28., szerda (MTI) - A brit sajtó törvényi szabályozása ellen emelt szót szerdán közölt nyílt levelében több tucatnyi brit politikus és közéleti személyiség.

London, 2012. november 28., szerda (MTI) - A brit sajtó törvényi szabályozása ellen emelt szót szerdán közölt nyílt levelében több tucatnyi brit politikus és közéleti személyiség.

A levelet, amelyet a konzervatív The Daily Telegraph és a baloldali The Guardian ismertetett egyidejűleg, egy nappal az utóbbi évtizedek legsúlyosabb brit sajtóetikai botrányát vizsgáló testület sajtószabályozási ajánlásainak nyilvánosságra hozatala előtt tette közzé a 86 aláíró, köztük volt kormánytagok, valamint a három legnagyobb parlamenti pártcsoport, a konzervatív, munkáspárti és liberális demokrata frakció számos jelenlegi tagja.

A levél szerzői szerint bármilyen törvényi sajtószabályozás egyet jelentene az állami sajtóengedélyeztetési eljárás meghonosításával. Az aláírók hangsúlyozzák, hogy a brit sajtó állami engedélyeztetési rendszerét már 1695-ben eltörölték.

A nyílt levél szerint az állami engedélyeztetés törvényi kényszere ellentétes a sajtószabadság eszméjével.

Az aláírók hangsúlyozzák azt a véleményüket is, hogy a vizsgálat tárgyát képező sajtóetikai vétségek törvénysértések voltak, és így nem a brit sajtó jelenlegi önszabályozó rendszerének, hanem az érvényes törvények betartatásának kudarcát jelentik.

A szerzők szerint a megoldást nem új sajtószabályozási törvények megalkotása, hanem a brit sajtó önszabályozási rendszerének alapos átalakítása kínálja.

A sajtóetikai szabályozásról indított vizsgálat közvetlen előzményeként tavaly kiderült, hogy a News of the World című - azóta megszüntetett - konzervatív vasárnapi brit bulvárlap munkatársai néhány évvel korábban, exkluzív sztori reményében feltörték és lehallgatták egy elrabolt és brutális kegyetlenséggel meggyilkolt angol kislány mobiltelefonjának üzenetrögzítőjét, miközben az akkor már halott gyermeket a rendőrség még nagy erőkkel kereste.

Az azóta elindított, egyszerre több szálon futó rendőrségi nyomozás kiderítette, hogy a telefonlehallgatások hatszáznál több személyt érintettek, köztük a nemzetközi film- és szórakoztatóipar olyan világsztárjait, mint Hugh Grant, Brad Pitt, Angelina Jolie, Jude Law, Charlotte Church és Sienna Miller. A kiszemelt célpontok között voltak emellett az iraki és afganisztáni hadszíntéren elesett brit katonák hozzátartozói, a brit királyi család tagjai, valamint politikusok és sportolók.

Az ügy az utóbbi évtizedek legnagyobb brit sajtóetikai botrányává fajult, és David Cameron miniszterelnök utasítására magas szintű vizsgálat kezdődött annak meghatározására, hogy fenntartható-e a brit sajtó jelenlegi önszabályozási rendszere, vagy külön törvényi szabályozásra van szükség.

A vizsgálóbizottság csütörtökön teszi közzé jelentését, és általános az a várakozás, hogy az ajánlások között szerepel majd a törvényi sajtószabályozás valamilyen formájának meghonosítása.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!