Nagyvilág

2012.10.26. 09:10

Ókori várost tárnak fel Törökországban

Ankara, 2012. október 26., péntek (MTI) - Ismeretlen ókori várost tárnak fel Törökországban, Izmir közelében.

Ankara, 2012. október 26., péntek (MTI) - Ismeretlen ókori várost tárnak fel Törökországban, Izmir közelében.

Az 1700 éves település a szakértők szerint Anatólia "elveszett" városainak sorába tartozik, jelenleg nem ismert sem a neve, sem egykori kiterjedése. A romokra egy építkezést megelőző régészeti vizsgálatok során bukkantak, az ásatások októberben kezdődtek - olvasható a Hürriyet Daily News angol nyelvű török lap online kiadásában.

A török régészek eddig egy 550 négyzetméteres vízvezetékes villát tártak fel, amelynek tizenegy szobájából hatban színpompás mozaikpadlót fektettek le.

"Növények, madarak és állatfigurák díszítik a mozaikpadlót, köztük olyanok, amelyekkel ma már nem találkozhatunk a térségben, mint például az anatóliai párduc (Panthera pardus tulliana). A mozaikok teljes egészében természetes kövekből készültek, a vörös, a zöld és a kék legkülönbözőbb árnyalataiban pompáznak" - hangsúlyozta Osman Murat Süslü, a török kulturális örökségért felelős török miniszter.

- MTI - 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!