Nagyvilág

2012.09.21. 15:57

Timosenko a "diktátor" ukrán elnök megfékezésére kéri a demokratikus világot

Kijev, 2012. szeptember 21., péntek (MTI) - Julija Timosenko bebörtönzött volt ukrán kormányfő pénteken arra kérte a demokratikus országokat, hogy állítsák meg az általa diktátornak nevezett Viktor Janukovics ukrán elnököt.

Kijev, 2012. szeptember 21., péntek (MTI) - Julija Timosenko bebörtönzött volt ukrán kormányfő pénteken arra kérte a demokratikus országokat, hogy állítsák meg az általa diktátornak nevezett Viktor Janukovics ukrán elnököt.

Felhívásában, amelyet a világ demokráciáihoz, nemzetközi szervezetekhez és minden ukránhoz intézett, ez ellenzéki politikus kijelentette, hogy Ukrajnában máris elcsalták az őszi parlamenti választásokat.

Julija Timosenko több mint nyolcoldalas levelét az ukrán média szerint a lánya ismertette egy washingtoni sajtótájékoztatón.

Felhívásában az ukrajnai helyzetet elemezve az ellenzéki politikus azt állította, hogy "Janukovics elnök és családja önkényesen irányítja és kirabolja" az országot - írta a Korreszpondent ukrán hírportál. A volt kormányfő felhívta a demokratikus államokat, hogy még az október 28-i parlamenti választások előtt találjanak módot a "Janukovics-féle diktatúra megfékezésére, még mielőtt a meghamisított választások teljhatalommal ruházzák fel őt".

Timosenko szerint a demokráciáknak a nemzetközi jog lehetőséget ad arra, hogy békés úton véget vessenek véget szuverén államokban működő diktatúráknak. Arra kérte a demokratikus országokat, hogy mielőbb indítsanak nemzetközi korrupcióellenes vizsgálatokat "a diktátorok és környezetük" ellen, zárolják bankszámláikat, kobozzák el törvénytelen úton szerzett vagyonukat, és minősítsék őket "persona non gratának" - nem kívánatos személynek - valamennyi demokratikus államban.

Konsztantyin Hriscsenko ukrán külügyminiszter egy pénteki lapinterjúban kijelentette: az ukrán vezetés nem fogja Timosenkót azért szabadon bocsátani, hogy az Európai Unióval aláírja Kijevvel a társulási megállapodást.

A harkivi börtönkórházban felkereste az ellenzéki politikust Tadeusz Mazowiecki, a hivatalos látogatáson Ukrajnában tartózkodó Bronislaw Komorowski lengyel államfő tanácsadója, Lengyelország rendszerváltás utáni első miniszterelnöke.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!