Nagyvilág

2012.09.04. 13:17

Szíria - Orosz lap: Moszkva nem tűri, hogy a szíriai felkelők katonai célpontnak tekintsék a polgári repülőtereket

Moszkva, 2012. szeptember 4.,kedd (MTI)- Moszkva nem tűri a szíriai fegyveres felkelők zsarolását, miszerint katonai célpontnak tekintik Damaszkusz és Aleppó nemzetközi repülőtereit - közölte kedden a Nyezaviszimaja Gazeta című orosz lap online változata.

Moszkva, 2012. szeptember 4.,kedd (MTI)- Moszkva nem tűri a szíriai fegyveres felkelők zsarolását, miszerint katonai célpontnak tekintik Damaszkusz és Aleppó nemzetközi repülőtereit - közölte kedden a Nyezaviszimaja Gazeta című orosz lap online változata.

A tárca a honlapján hétfőn késő este megjelentetett közleményben reagált azokra a sajtóhírekre, amelyek szerint a szíriai fegyveres ellenzék legnagyobb erejét képviselő Szabad Szíriai Hadsereg (SZSZH) a Facebook-on közölte, hogy keddtől támadni fogja Damaszkusz és Aleppó repülőtereit, ha azon le- és felszállnak a gépek. Szerinte ugyanis azokon a damaszkuszi kormány Oroszországból, Irakból, Iránból és Libanonból szállít fegyvereket.

Moszkva teljes mértékben elfogadhatatlannak tartja a szíriai felkelők ultimátumát, "fenyegetőzésük mély aggodalmat váltott ki az orosz fővárosban" - közölte az orosz külügyminisztérium sajtófőosztálya. Felhívta a figyelmet arra, hogy a Szabad Szíriai Hadsereg ultimátuma a nemzetközi jog, ezen belül is a nemzetközi polgári repülésről szóló 1944-es Chicagói Egyezmény durva megsértése.

A moszkvai közlemény szerint a szíriai ellenzéki fegyveresek azt követelték, hogy a damaszkuszi és aleppói repülőtereken szeptember elsejétől függesszék fel a repülőgépek fogadását és indítását 72 órára.

A Nyezaviszimaja Gazeta értesülése szerint a SZSZH keddtől, szeptember 4-től szabott ultimátumot a légitársaságoknak arra hivatkozva, hogy a két szíriai nemzetközi repülőteret a damaszkuszi kormány katonai repülésekre használja. Hétfőn az Armavia, az örmény nemzeti légitársaság már bejelentette, hogy nem indít járatot Aleppóba - tudta meg az orosz lap.

Az orosz külügyminisztérium szerint "erkölcsi és jogi szempontból ez (az ultimátum) azt jelenti, hogy az ellenzék közeledik ahhoz a vörös (tiltó) vonalhoz, amely mögött az al-Kaida bűncselekményeitől semmiben sem különböző cselekmények zajlanak". Moszkva ezért arra szólítja fel - azok megnevezése nélkül - a szerinte a Szabad Szíriai Hadsereget támogató országokat, hogy hassanak annak vezetőire: zárják ki a fenyegetőzést, és legfőképpen ne hajtsák végre azt.

Az orosz külügyminisztérium a kialakult helyzetben arra szólítja fel az orosz állampolgárokat, hogy tartózkodjanak a Szíriába utazástól és felhívja az ott élők figyelmét, hogy éljenek a biztonságos kiutazási lehetőségekkel.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!