Nagyvilág

2012.09.06. 09:43

Megrongáltak sírokat egy németországi zsidó temetőben

Berlin, 2012. szeptember 5., szerda (MTI) - Megrongáltak több sírt a németországi Rostock térségében egy zsidó temetőben.

Berlin, 2012. szeptember 5., szerda (MTI) - Megrongáltak több sírt a németországi Rostock térségében egy zsidó temetőben.

A helyi rendőrség tájékoztatása szerint a keletnémet kikötőváros melletti Kröpelinben fekvő zsidó temető falára antiszemita feliratokat festettek, hat sírra pedig horogkeresztet. Az ügyben a rostocki rendőrség politikai indíttatású bűncselekményekkel foglalkozó osztálya indított nyomozást ismeretlen tettes ellen.

A sírrongálás még hétfőn történt. A hatóságok a lakosság közreműködését kérték az elkövetők kézre kerítéséhez. Az NDR közszolgálati műsorszóró társaság jelentése szerint elképzelhető, hogy a német labdarúgó-bajnokság harmadik osztályában játszó F. C. Hansa Rostock radikális szurkolóihoz köthető az eset. Erre utal, hogy a rongálók kék festéket - vagyis a klub egyik színét - használták, és a temető falára azt is felírták, hogy "Zone F. C. H.", ami a klub nevének rövidítését idézi.

Alig egy héten belül ez már a második antiszemita indíttatású bűncselekmény Németország északkeleti részén. Augusztus végén egy rabbit bántalmaztak Berlinben a nyílt utcán. A német fővárosban a hét végén demonstrációkkal és akciók sorával tiltakoztak az antiszemitizmus és a támadás ellen, például több vezető városi politikus, köztük Klaus Wowereit főpolgármester kipát, hagyományos zsidó fejfedőt viselve jelent meg nyilvános eseményeken.

- MTI - 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!