Nagyvilág

2012.09.21. 08:44

Elítélték a hittársaik szakállát és haját lenyíró amisokat

Washington, 2012. szeptember 21., péntek (MTI) - Bűnösnek találta egy szakadár amis szekta 16 tagját csütörtökön egy clevelandi szövetségi esküdtszék, amiért lenyírták hittársaik haját és szakállát.

Washington, 2012. szeptember 21., péntek (MTI) - Bűnösnek találta egy szakadár amis szekta 16 tagját csütörtökön egy clevelandi szövetségi esküdtszék, amiért lenyírták hittársaik haját és szakállát.

Az esküdtszék többnapos tanácskozás után arra a döntésre jutott, hogy az elítéltek összeesküvést szőve megsértették a szövetségi gyűlöletbűnözésre vonatkozó törvényt és vallási indíttatású támadásokat intéztek hittársaik ellen. Az ilyen típusú bűncselekményért akár életfogytiglani szabadságvesztés is kiszabható; a vonatkozó szövetségi útmutatások szerint 17 és fél év körüli ítéletek várhatók.

Az elítéltek között van egy kelet-ohiói szakadár amis csoport vezetője, Sam Mullet "püspök", annak négy fia, egy sógora és három unokaöccse. A csoportból senki sem volt hajlandó vádalkura, amely lehetőséget nyújtott volna a büntetés enyhítésére.

Az állatok nyírására emlékeztető, durva támadások tavaly ősszel kezdődtek. A csoportvallási nézeteltérések miatt fosztották meg hajuktól és szakálluktól - az amis identitás jellegzetes jegyeitől - haragosaikat, olyanokat, akik hátat kívántak fordítani a csoportnak.

A 66 éves Mullet, a vádlottak 10 férfiból és hat nőből álló csoportjának vezetője szerint a cselekményeket jogosan követték el, egy, az amis egyházon belül zajló vallási vita keretében. A hatóságok az erőszakos haj- és szakállvágásokkal kapcsolatban már 2011 őszén őrizetbe vettek hét férfit, ám az otthon maradt nőrokonaik még márciusban is követtek el hasonló támadásokat.

A Mullet által vasmarokkal összetartott csoport és hittársaik között akkor robbant ki a konfliktus, amikor a radikális "püspök" kiátkozott nyolc családot, akik - a nézetei elleni tiltakozásként - elhagyták az ohiói Bergholz melletti telepet. A 17 gyerekes Mullet egyebek mellett azzal vívta ki többek haragját, hogy a szerinte vétkes férfiakat megveretette és tyúkketrecbe záratta, és a feleségükkel hált, hogy így "tisztítsa meg" őket a bűnöktől.

A németajkú amisok elődei - szellemi gyökereik a 16. századi, európai anabaptista protestantizmushoz nyúlnak vissza - a Biblia tanaira hivatkozva fordítottak hátat a világi hívságoknak és a műszaki haladás vívmányainak. A 18. században vándoroltak ki az Újvilágba és a létszámuk mára elérhette a negyedmilliót. A legnagyobb számban Pennsylvania, Ohio és Indiana vidéki körzeteiben élnek, de összesen 28 amerikai államban vannak jelen.

- MTI - 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!