Nagyvilág

2012.09.23. 15:31

Berényi: Az Európai Néppárt támogatását kérjük az Emberi Méltóság Tanácsának petíciós indítványához

Pozsony, 2012. szeptember 23., vasárnap (MTI) - A Magyar Közösség Pártja (MKP) az Európai Néppárt (EPP) támogatását fogja kérni azon petíció kapcsán, amelyet az Emberi Méltóság Tanácsa indítványozott a magyar állampolgárságuk miatt jogsértéseknek kitett felvidéki magyarok ügyében - tájékoztatta az MTI pozsonyi irodáját az MKP elnöke vasárnap.

Pozsony, 2012. szeptember 23., vasárnap (MTI) - A Magyar Közösség Pártja (MKP) az Európai Néppárt (EPP) támogatását fogja kérni azon petíció kapcsán, amelyet az Emberi Méltóság Tanácsa indítványozott a magyar állampolgárságuk miatt jogsértéseknek kitett felvidéki magyarok ügyében - tájékoztatta az MTI pozsonyi irodáját az MKP elnöke vasárnap.Berényi József elmondta: a párt országos kongresszusa által elfogadott nyilatkozat értelmében vasárnap arról tájékoztatta Lomnici Zoltánt, az Emberi Méltóság Tanácsának elnökét, hogy az MKP teljes mértékben kiáll és támogatja a kettős állampolgárság ügyében készült beadványt. "Rendkívül fontosnak tartjuk ezt a kérdést, és a célunk az, hogy minél nagyobb politikai támogatást tudjunk szerezni az ügynek az Európai Parlamentben" - hangsúlyozta. Rámutatott: a Benes-dekrétumokban megfogalmazott kollektív bűnösség elvének rendezése mellett ez a legnagyobb jelentőséggel bíró ügy, amely a felvidéki magyarok sorsát érinti. "Az MKP az Európai Parlamenten belüli kapcsolatai felhasználásával minden tőle telhetőt megtesz annak érdekében, hogy az Európai Néppárt (EPP) tagpártjai körében minél nagyobb támogatást szerezzen a petíciós beadványnak" - jelentette ki a magyar párt elnöke.

Hozzátette: az MKP a petíció ügyének fontosságára a Magyar Állandó Értekezlet (Máért) október 9-én esedékes budapesti konferenciáján is fel akarja hívni a figyelmet. Lomnici Zoltán az MKP nyilatkozata kapcsán az MTI-nek azt mondta: üdvözlik a lépést, annál is inkább, mert nagyon fontosnak tartják, hogy az Európai Parlamentben képviselt magyar politikai erők - a Benes-dekrétumok ügyéhez hasonlóan - a petíciós kezdeményezésnek is megadják a szükséges támogatást. Ellenkező esetben ugyanis nincs esély arra, hogy a felvidéki magyarokkal szembeni jogsértések megszűnjenek. "Az Európai Unió az állampolgársági kérdést, valamint a nemzetiségi ügyeket is a tagállamok belügyének tekinti, azonban a jogsértések esetén köteles fellépni" - mondta az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke, aki szerint beadványuk kizárólag jogsértésekre mutat rá. Hozzátette: a dokumentumot Tőkés László már a jövő héten átadja Martin Schulznak, az Európai Parlament elnökének.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!