Nagyvilág

2012.09.09. 20:01

A reformok folytatását sürgette az euróövezeti válságállamokban a német és a finn pénzügyminiszter

Berlin, 2012. szeptember 9., vasárnap (MTI) - Nem szabad félbehagyni a reformokat az euróövezeti válságállamokban az Európai Központi Bank (EKB) új kötvényvásárlási programja nyomán - figyelmeztetett hét végi lapinterjúkban a német és a finn pénzügyminiszter.

Berlin, 2012. szeptember 9., vasárnap (MTI) - Nem szabad félbehagyni a reformokat az euróövezeti válságállamokban az Európai Központi Bank (EKB) új kötvényvásárlási programja nyomán - figyelmeztetett hét végi lapinterjúkban a német és a finn pénzügyminiszter.Wolfgang Schauble német pénzügyminiszter szerint "súlyos hiba" volna azt a következtetést levonni az EKB döntéséből, hogy nincs szükség további erőfeszítésékre. "A piacok még nem biztosak abban, hogy az euróövezet egyben marad" - mondta Schäuble a Bild am Sonntag című vasárnapi német lapnak. Hozzátte: "az euró bizalmi válságát csak akkor lehet legyőzni, ha nem állnak le a reformok". Az államháztartás hiányát tovább kell csökkenteni az euróövezeti tagországokban, és javítani kell a versenyképességen is, továbbá "sürgősen hozzá kell látni az EU és az euróövezet intézményi reformjához". Alexander Stubb finn pénzügyminiszter szerint a dél-európai térségben hasonló a helyzet, mint két évtizede Észak-Európában.

"Húsz éve súlyos bankválság volt Finnországban és Svédországban, Dánia és Hollandia cseppet sem volt versenyképes, Németországot pedig Európa beteg emberének nevezték" - fejtette ki Stubb a Süddeutsche Zeitung című német lap hétvégi számában. Hozzátette: "most fordított a helyzet, ezért segítenünk kell" a déli államoknak, hogy kilábaljanak a válságból. Finnország azonban egy megszorító programmal "saját hajánál fogva húzta ki magát a válságból", és a finnek úgy vélik, hogy "jó lenne, ha más országok is éppen így járnának el". Ugyanakkor az északi államoknak nem szabad követelőző, erőszakos módon viselkedni a déliekkel, az "észak arroganciája" nem segít hozzá a válság megoldásához - mondta a finn pénzügyminiszter. Mario Draghi, az EKB elnöke csütörtökön jelentette be, hogy a frankfurti intézmény kész hozzájárulni kötvényvásárlási akciókkal az állampapírpiaci torzulások enyhítéséhez. Az EKB vásárlásai összegkorlátozás nélkül, elsősorban 1 és 3 év közötti lejáratokra irányulnak majd, a tőkepiacokon a bank a magánbefektetőkkel azonos feltételekkel vesz részt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!