Nagyvilág

2012.08.22. 13:53

Román belpolitika - A román sajtó szerint folytatódni fog a román belpolitikai harc

Bukarest, 2012. augusztus 22., szerda (MTI) - Folytatódni fog a román belpolitikai küzdelem azt követően is, hogy Traian Basescu visszatér az elnöki hivatalba - állapította meg szerdán a román sajtó.

Bukarest, 2012. augusztus 22., szerda (MTI) - Folytatódni fog a román belpolitikai küzdelem azt követően is, hogy Traian Basescu visszatér az elnöki hivatalba - állapította meg szerdán a román sajtó.

Az alkotmánybíróság érvénytelennek nyilvánította kedden a Basescu leváltásáról szóló júliusi népszavazást, így a felfüggesztett államfő visszatérhet hivatalába.

A Gandul című portál publicistája szerint a szociálliberális kormány és a más pártból jövő államfő együttműködése rossz viccnek számít, hiszen a Szociálliberális Szövetség (USL) megpróbálja majd maximálisan kihasználni a lakosság körében tapasztalt erőteljes Basescu-ellenes hangulatot, és populista intézkedéseket fog hozni az őszi parlamenti választások előtt minél több szavazat megszerzése érdekében. A szerző szerint nem nehéz elképzelni, mi következik, ha a felfüggesztett államfő egy garázsból - Basescu népszavazási választási kampányszékhelyéről - képes volt utasítani az ügyészeket, hogy egyszerű emberek százait hallgassa ki a népszavazáson elkövetett esetleges csalások ügyében. A szerző arra utal, hogy Basescunak befolyása lehet bizonyos állami intézményekre, és ezek segítségével megpróbálhat bosszút állni a felfüggesztését kezdeményező USL-en.

Az Evenimentul Zilei című napilap szerint tévedtek azok, akik azt hitték, hogy az alkotmánybíróság döntése után csend lesz a román belpolitikában. A Basescut nyíltan támogató lap publicistája szerint az ideiglenes államfői mandátumát lezáró Crin Antonescunak - aki már most, két évvel a következő elnökválasztás előtt hivatalosan is államelnökjelöltje az USL-nek - a legnagyobb gondja az, hogy nem lehet biztos az USL jelenlegi magas támogatottságának megőrzésében, ezért az ő érdeke az, hogy Basescut minél hamarabb ismét felfüggesszék, és megpróbálják leváltani népszavazás útján, legkésőbb januárban.

A szintén Basescuhoz közel álló Romania libera is Antonescuval foglalkozik, a lap szerint ő "a saját dicsőségének utolsó napjait éli", hiszen mindent feltett egy lapra, és most vesztett azáltal, hogy nem sikerült leváltani Basescut.

Az újság szerint Antonescu nem veszi észre, hogy egyre magányosabb, hiszen az Antonescu által vezetett Nemzeti Liberális Párt (PNL) szövetségese, a Szociáldemokrata Párt (PSD) nem látja értelmét a Basescu leváltása kapcsán vívott háború folytatásának. A lap szerint ez abból látszik, hogy a PSD vezetői tartózkodtak az alkotmánybírósági döntés éles bírálatától, míg Antonescu "durván kikelt" ellene.

A kormányzó USL-t támogató Jurnalul National című napilap szerint az alkotmánybíróság döntése szentesítette az USL "hatalmas politikai kudarcát". Emlékeztet, hogy az USL májusban átvette a hatalmat, diadalmasan győzött a júniusi helyhatósági választásokon, majd gyorsan elindította az államfő felfüggesztési eljárását, amelyet egy darabig "svájci óra pontosságával" bonyolított le. Minden a kezükben volt, de végül megrettentek a lehetőségtől - írja a lap -, és a Nyugat első tüsszentéseitől megtántorodva elfogadták, hogy a népszavazásoknak van érvényességi küszöbe. A szerző szerint ezáltal Románia feladta szuverenitását, így a mostani kudarc nemcsak egy politikai jellegű sikertelenség, hanem egy egész nemzet kudarca - olvasható a Jurnalul Nationalban.

- MTI - 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!