Nagyvilág

2012.08.09. 18:11

José Manuel Barroso figyelmébe ajánlotta a székely autonómiatörekvéseket a Székely Nemzeti Tanács elnöke

Kolozsvár, 2012. augusztus 9., csütörtök (MTI) - Nyílt levélben ajánlotta José Manuel Barrosónak, az Európai Bizottság (EB) elnökének a figyelmébe a székely autonómiatörekvéseket a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke, Izsák Balázs.

Kolozsvár, 2012. augusztus 9., csütörtök (MTI) - Nyílt levélben ajánlotta José Manuel Barrosónak, az Európai Bizottság (EB) elnökének a figyelmébe a székely autonómiatörekvéseket a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke, Izsák Balázs.

Az MTI-hez eljuttatott nyílt levélben Izsák Balázs arra kérte az Európai Bizottság elnökét, fokozottan figyeljen a romániai demokrácia válságára, ezen belül pedig a székelység helyzetére.

Az SZNT elnöke emlékeztetett rá: Románia EU-csatlakozásakor a székelyek abban reménykedtek, hogy "hosszú és változatos eszközökkel folyó jogfosztottságuk véget ér". A bizakodás azonban korainak bizonyult. "Hamar kiderült, hogy Románia nem a valós demokrácia ismérveinek akar megfelelni, hanem beéri a vállalt kötelezettségek teljesítésének a látszatával" - áll a nyílt levélben. Izsák Balázs arra figyelmeztette az Európai Bizottság elnökét, hogy a nemzetközi közvélemény felé mutatott megtévesztő felszín alatt folytatódik a székelység beolvasztását vagy elüldözését célzó diszkriminatív, asszimilációs politika.

"A demokrácia mai romániai válsága az egész világ számára látható módon jelzi, amit mi székelyek megtapasztaltunk: a romániai diktatúra módszerei és eszközei túlélték magát a diktatúrát, és közelebb állnak a ma kormányzó politikai elithez, mint a nyugati demokrácia alkotmányos öröksége" - állapította meg az SZNT elnöke. Szerinte az is csak látszateredmény volt, hogy magyar emberek is tagjai voltak a román kormánynak.

Izsák Balázs emlékeztetett arra, hogy a 13 500 négyzetkilométernyi Székelyföldön, a közel hétszázezres székely közösség joggal remélte, hogy az Unió polgáraként a szubszidiaritás jegyében területi autonómiát élvezhet majd. Úgy vélte, a tény, hogy az EU-ban egyeseknek lehet területi autonómiájuk, másoknak meg nem, azt jelzi, hogy az Unió polgárai nem mind egyenlők. Felidézte, hogy a román hatóságok megakadályozták a székelyföldi önkormányzatokat abban a szándékukban, hogy az autonómiára vonatkozó népszavazást tartsanak. Az SZNT által szervezett népszavazáson azonban a székelyföldi szavazók 98 százaléka támogatta az autonómiaigényt.

Izsák Balázs veszélyként mutatta be a Románia közigazgatási reformját célzó elképzeléseket, melyek rendre Székelyföld feldarabolását, vagy egy nagyobb, román többségű közigazgatási egységbe való beolvasztását célozzák. "Meggyőződésünk, hogy az Unió csakis akkor tud a szabadságon, a biztonságon és a jog érvényesülésén alapuló térséget kínálni polgárai számára, ha (...) képes kikényszeríteni mindazoknak a kötelezettségeknek a tiszteletben tartását, amelyeket a tagállamok népeik szabad akaratából magukra vállaltak" - fogalmazott a Jose Manuel Barroso EB-elnöknek címzett nyílt levelében Izsák Balázs.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!