Nagyvilág

2012.08.20. 14:32

Felhagytak Leonardo "elveszett" festményének keresésével Firenzében

Róma, 2012. augusztus 20., hétfő (MTI) – Egy elveszett Leonardo-freskó miatt robbant ki vita Firenze polgármestere és az olasz kulturális miniszter között. A csatát egyelőre a miniszter nyerte – az olasz sajtó szerint.

Róma, 2012. augusztus 20., hétfő (MTI) – Egy elveszett Leonardo-freskó miatt robbant ki vita Firenze polgármestere és az olasz kulturális miniszter között. A csatát egyelőre a miniszter nyerte – az olasz sajtó szerint.Megkezdték az állványok eltávolítását a firenzei Palazzo Vecchio palotájának Cinquecento terméből. Lorenzo Ornaghi kulturális miniszter úgy rendelkezett, hogy a „Leonardo-kísérlet” lezárult: nem végezhetnek több fúrást a teremnek azon a falán, amelyet a Giorgio Vasari által 1554-ben festett csatajelenet díszít. Matteo Renzi firenzei polgármester nyílt levélben kérte a minisztert a mikroszkopikus méretű fúrások folytatására. Renzi hangsúlyozta, hogy nem Vasari alkotását, hanem a 19. századi restaurálás során a képre felvitt festékréteget fúrnák át.

Máskülönben rendkívüli felfedezésről mondunk le – hangoztatta Firenze első embere. A miniszter nem válaszolt, de az olasz újságok az „óvatos” tárcavezetőnek adtak igazat a „minden falat áttörni akaró” Renzivel szemben. Július végéig hét apró lyukat fúrt Vasari freskóján a Maurizio Seracini vezette kutatócsoport. Vasari alkotása mögött Leonardo da Vinci 1503- an készült freskóját keresték az Anghiari csata jelenetével. Seracininek annyit sikerült kimutatnia, hogy a Vasari festette fal mögött a Leonardo által is használt festékpigment maradványai találhatók. Renzi azután írta meg a levelét, hogy a falfúrást 250 ezer dollárral támogató National Geographic tudományos társaság nehezményezve vette tudomásul a Leonardo-expedíció leállítását miniszteri engedély hiányában.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!