Nagyvilág

2012.08.06. 17:28

Enyhítene a könnyű drogokért járó büntetéseken a szlovák kormány

Pozsony, 2012. augusztus 6., hétfő (MTI) - Az úgynevezett könnyű drogok birtoklásáért járó büntetések enyhítését fontolgatja a szlovák kormány.

Pozsony, 2012. augusztus 6., hétfő (MTI) - Az úgynevezett könnyű drogok birtoklásáért járó büntetések enyhítését fontolgatja a szlovák kormány.

"A szlovák igazságügyi minisztérium a büntető törvénykönyv tervezett módosításainak kidolgozása során a könnyű drogok birtoklásáért kiszabható büntetések megfelelő mértékével is foglalkozik" - erősítette meg az MTI-nek Pavol Kubík, a szlovák igazságügyi tárca sajtószóvivője hétfőn. Hozzátette: a tervezett változtatásokat az indokolja, hogy a hatályos vonatkozó szlovákiai jogszabályok sok fiatalt juttatnak börtönbe feleslegesen.

Kubík elmondta: bár terveznek módosításokat a BTK-ban, de ez - tekintettel a könnyű drogok bizonyítottan káros hatásaira - nem jelentheti azt, hogy az ezekkel kapcsolatos büntetések teljes eltörlését vették volna fontolóra. A büntetések enyhítése a tárca szerint csak a fogyasztókat érintené, és a változás számukra sem jelentene teljes büntetlenséget. "Esetükben a szabadságvesztést felváltó alternatív büntetések kerülhetnek szóba" - mutatott rá Kubík.

Robert Fico szlovák kormányfő tavasszal már több alkalommal jelezte: enyhítene a marihuána-használattal kapcsolatos büntetések mértékén. A témáról - a vonatkozó "szakterminológia" meglehetős ismeretéről bizonyságot adva - személyes blogján is ebben az értelemben írt. A pozsonyi sajtó egy része emögött a fiatal választók megszólításának lehetőségét látja, mások pedig a szlovákiai börtönök túltelítettségét sejtették a háttérben.

A hatályos szlovák BTK a lefoglalt kábítószer-mennyiség alapján határozza meg a kábítószer-birtoklásért kiróható büntetést. Ennek alapján 3 évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető az a személy, akinél "legfeljebb 3 egyszeri adagot" találnak, 5 évig terjedő szabadságvesztéssel pedig az, akinél több mint három, de kevesebb mint tíz "egyszeri adagot" foglalnak le.

A kamaszok alkohol- és kábítószer-fogyasztását vizsgáló európai szervezetnek (ESPAD) az európai középiskolások körében végzett 2011-es felmérése szerint Szlovákiában a megkérdezett fiatalok 28 százaléka ismerte be, hogy élete során legalább egyszer kipróbált már valamilyen illegális drogot.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!