Nagyvilág

2012.08.27. 15:43

December 2-án tarthatják meg Romániában a parlamenti választásokat

Bukarest, 2012. augusztus 27., hétfő (MTI) - December 2-án tarthatják meg Romániában a parlamenti választásokat - jelentette be Bukarestben Mircea Dusa belügyminiszter.

Bukarest, 2012. augusztus 27., hétfő (MTI) - December 2-án tarthatják meg Romániában a parlamenti választásokat - jelentette be Bukarestben Mircea Dusa belügyminiszter.

A Mediafax hírügynökség által hétfőn idézett tárcavezető szerint a román kormány várhatóan szombaton tart ülést, amelyen elfogadják a választások megszervezésével kapcsolatos szokásos adminisztratív tárgyú rendeleteket, egyebek között azt is, amelyik december 2-ra tűzi ki a választás időpontját.

Romániában legutóbb 2008-ban tartottak parlamenti választást. Akkor először vezették be az egyéni választókerületes szavazási rendszert. A kormányzó Szociál-liberális Szövetség (USL) időközben módosítani próbálta a választójogi törvényt, és megszüntette volna a hatályban lévő arányos rendszert. Az alkotmánybíróság azonban alaptörvénybe ütközőnek nyilvánította a tervezetet. A parlamentben azóta sem került napirendre új választójogi módosító indítvány, így egyelőre a 2008-ban alkalmazott egyfordulós, egyéni választókerületes, arányos szavazási rendszer van hatályban.

Az Evenimentul Zilei című napilap által hétfőn ismertetett közvéleménykutatás szerint az USL toronymagasan vezet a választói népszerűséget tekintve. Az IRES közvélemény-kutató szerint támogatottsága eléri az 54 százalékot, de a Traian Basescu államfő leváltásáról rendezett népszavazás körül kialakult jogi vita nyomán 10 százalékot veszített a támogatottságából.

Ezzel szemben a legnagyobb ellenzéki erő, a Basescut támogató Demokrata Liberális Párt (PDL) támogatottsága tíz százalékot nőtt, így jelenleg eléri a 23-24 százalékot.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!