Nagyvilág

2012.08.17. 15:49

Bűnösnek találták a Pussy Riot mindhárom tagját

Moszkva, 2012. augusztus 17., péntek (MTI) - Garázdaság vétkében bűnösnek találta pénteken egy moszkvai bíróság a Pussy Riot orosz punkegyüttes mindhárom tagját.

Moszkva, 2012. augusztus 17., péntek (MTI) - Garázdaság vétkében bűnösnek találta pénteken egy moszkvai bíróság a Pussy Riot orosz punkegyüttes mindhárom tagját.

Az öt hónapja letartóztatásban lévő 24 éves Marija Aljohina, a 22 éves Nagyezsda Tolokonnyikova és a 29 esztendős Jekatyerina Szamucevics a vád szerint "vallási gyűlölet által motivált garázdaságot" követett el, amikor a moszkvai Megváltó Krisztus székesegyházban idén februárban maszkot viselve, gitárokkal "imádkoztak" a Szűzanyához, hogy űzze el Vlagyimir Putyint, az azóta megválasztott államfőt.

A nagy bel- és külföldi visszhangot kiváltó akció miatt perbe fogott fiatal nők ítéletének részletes indoklása várhatóan órákig tart. A lenta.ru híroldal szerint az indoklás 80 oldalt tesz ki.

Moszkva Hamovnyiki kerületének bírósági épülete körül tüntetők és ellentüntetők gyűltek össze, és többeket lefogtak az engedély nélkülinek minősített tiltakozó akció miatt. Garri Kaszparov volt sakkvilágbajnokot az elsők között állították elő. Szemtanúk szerint több rabszállító is elhajtott a bíróságtól a lefogottakkal.

Kaszparovon kívül számos más ismert orosz ellenzéki is megjelent az ítélethirdetésre, hogy támogatásáról biztosítsa a punkegyüttes perbe fogott tagjait. Alekszej Navalnij, a neves blogger a teremben foglalt helyet az Interfax orosz hírügynökség jelentése szerint.

- MTI -

A tüntetők közül többen színes maszkot viseltek, a plakátokon Szabadságot a Pussy Riotnak felirat volt látható. A nap folyamán Moszkva több köztéri szobrára, így Mihail Lomonoszov, a nagy tudós szobrára és a Belorusz pályaudvar partizánjaira is került ezekből a Pussy Riot tagjai által a székesegyházban viselt maszkokból.

A bíróságnál a rendőrségi biztosítást már délelőtt megerősítették, a bírónőt, Marina Szirovát pedig rendőrségi védelem alá helyezték az őt ért fenyegetések miatt.

Az ítélethirdetés napjára időzítve Oroszországban és külföldön is több támogató akciót tartottak a Pussy Riot elleni eljárás bírálói. Az érdeklődés hatalmas. A bíróság weboldala a tárgyalás elején összeomlott, majd újra működni kezdett.

Tatyjana Loksina, a Human Rights Watch nemzetközi jogvédő szervezet moszkvai irodavezetője szerint még a Hodorkovszkij-ügyet is felülmúlta az orosz társadalom reagálása a Pussy Riot ellen indított eljárásra.

Az ítélethirdetést élőben közvetítette a független Dozsgy internetes televízió. Számos hírportál, hírügynökség folyamatosan tudósított, az állami Rosszija 24 hírtelevízió viszont csak a tárgyalás kezdetéről számolt be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!