Nagyvilág

2012.08.31. 09:43

Bíróság vetette el a texasi fényképes választóigazolvány bevezetését és a választási körzetek átszabását

Washington, 2012. augusztus 31., péntek (MTI) - Az Egyesült Államokban faji alapon diszkriminatívnak minősítette és elvetette egy szövetségi fellebbviteli bíróság csütörtökön azt a texasi törvényt, amely fényképes igazolvány felmutatásához kötötte a választásra való jogosultságot.

Washington, 2012. augusztus 31., péntek (MTI) - Az Egyesült Államokban faji alapon diszkriminatívnak minősítette és elvetette egy szövetségi fellebbviteli bíróság csütörtökön azt a texasi törvényt, amely fényképes igazolvány felmutatásához kötötte a választásra való jogosultságot.

Egy másik szövetségi bíróság még kedden a texasi választási körzetek átrajzolását minősítette diszkriminatívnak. Texas azon államok közé tartozik, amelyeknek rasszista történelmi múltjuk miatt szövetségi jóváhagyást kell kérniük, ha meg kívánják változtatni választási törvényeiket.

A fényképes szavazóigazolványokról hozott határozat politikai győzelem az Obama-kormány és a demokraták számára, akik bírálták, hogy több, republikánusok vezette államban ilyen okmányok bemutatásához kívánják kötni a szavazást.

Rick Perry texasi kormányzó tavaly írta alá az igazolványos szavazást előíró jogszabályt, de az csak a szövetségi igazságügyi minisztérium jóváhagyásával emelkedhet törvényerőre, amely azonban ezt márciusban megtagadta. A tárca vezetője, Eric Holder szerint az állam nem bizonyította, hogy a törvény nem akadályozza faji alapon a szavazati jog érvényesítését. A három bíróból álló washingtoni fellebbviteli bíróság egyetértett ezzel az érveléssel.

A testület szerint a törvény szigorú korlátozásokat vet ki a szegényekre, akiknek többsége Texasban fekete és spanyolajkú. A jogszabály csak abban az esetben engedélyezi a fényképes igazolvány nélküli, levélben történő voksolást, ha az érintett szavazó elmúlt 65 éves, mozgásában korlátozott vagy távol van otthonától.

A bíróság ugyanakkor leszögezte, hogy az adott ítélet kizárólag a texasi választási törvényre vonatkozik. Az ítélet rámutatott, hogy az igazságügyi minisztérium jóváhagyta a Georgiában meghozott hasonló jogszabályt, amelynek értelmében az állam ingyen állítja ki az igénylőknek az igazolványt. Egy másik washingtoni törvényszéken a héten Dél-Karolina vonatkozó törvényével kapcsolatban fogják lefolytatni a tárgyalást, Pennsylvaniában pedig augusztus folyamán egy helyi bíróság helybenhagyta a személyi igazolványos szavazásra vonatkozó előírást.

A republikánusok szerint az intézkedésre a választási csalások megakadályozása érdekében van szükség, a demokraták szerint viszont a számok azt mutatják, hogy ilyesmi csak elvétve fordul elő és a személyi igazolványos szavazást előíró törvények igazi célja a szegény kisebbségeknek a voksolástól való távoltartása.

A texasi választási rendszer azzal is kapott egy pofont, hogy egy szövetségi bíróság kedden megállapította: az állam új választási körzeteinek kialakításával diszkriminatív volt. A határok újrarajzolását elrendelő verdikt azonban a 2012-es választást - a javában zajló kampány miatt - már nem érinti.

Texas azon államok közé tartozik, amelyeknél a 2010-es népszavazás népességnövekedést rögzített, ezért a korábbinál néggyel több, összesen 36 képviselővel rendelkezhet majd a szövetségi törvényhozásban. Noha az egy évtized alatti, 4,3 milliós szaporulat 89 százalékát a latin, a fekete és az ázsiai eredetű lakosság körében mérték, a körzethatárokat úgy vonták meg, hogy a kisebbségi képviselők száma eggyel se nőjön majd.

Texasnak jelenleg 32 képviselője van, akik közül 10 kisebbségi. A feketék és a spanyolajkúak az állam lakosságának 39 százalékát adják.

A bíróság állásfoglalása szerint ha csupán "véletlenről" van szó, akkor az nagyon kirívó. A testület rámutatott, hogy noha a kisebbségeknek nem jár arányos képviselet, tovább nyílik a létszámuk és képviseltségi arányuk közötti olló. Az új határok következtében emellett Houstonban és Dallasban fekete demokrata politikusok által képviselt körzetekből fehér honatyák területeire kerültek át gazdasági központok.

- MTI, Pogár Demeter -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!