Nagyvilág

2012.08.09. 12:28

Az olasz kormány a műemlékpalotákat árulja

Róma, 2012. augusztus 9., csütörtök (MTI) - Az állami tulajdonban levő ingatlanok eladása is részét képzi az olasz kormány adósságcsökkentő programjának. Közel 350 nagy értékű ingatlant kínálnak a nemzetközi piacon.

Róma, 2012. augusztus 9., csütörtök (MTI) - Az állami tulajdonban levő ingatlanok eladása is részét képzi az olasz kormány adósságcsökkentő programjának. Közel 350 nagy értékű ingatlant kínálnak a nemzetközi piacon.

A Monti-kormány privatizációs tervei az ingatlanokkal kezdődnek - kommentálta az olasz sajtó az eddig állami tulajdont képző történelmi paloták eladását.

A Vincenzo Grilli pénzügyminiszter csomagterve keretében piacra bocsátanak közel 350 épületet, amelyekben eddig minisztériumok és más közhivatalok, valamint katonai létesítmények működtek. Az ingatlan eladás mellett megkezdődik az olasz önkormányzatok birtokában lévő vállalatok privatizálása is.

Grilli bejelentése szerint a több éves tervtől évente 15-20 milliárd eurós bevételt várnak, mely a GDP egy százalékának felel meg. Az ingatlaneladásból 2013-ban 4-5 milliárd eurót remélnek.

A cél a májusban 1966 milliárd eurót elért államadósság csökkentése.

Az eladásra kínált épületek között szerepel a Lazio tartománybeli Soriano al Ciminóban levő XII. századi Orsini kastély, mely a nyolcvanas évekig börtönként szolgált, azóta üresen áll. Vevőre vár Velencében, a vasútállomáshoz közeli Emo Diedo palota és a milánói Bolis Gualdo palota is.

A Wall Street Journal amerikai napilap nagy lehetőségről írt az Olaszországban befektetni szándékozók számára, hangsúlyozva, hogy az eddiginél olcsóbban lehetne hozzájutni gyönyörű itáliai épületekhez.

Az olasz újságok azt kérdezték, kinek lesz pénze palotát vásárolni a stagnáló és állandó pénzhiánnyal küszködő ingatlanpiacon.

A Corriere della Sera napilap hétfői száma arra emlékeztetett, hogy Bolognában két éve hiába árulják az egykori karmelita rend több mint négyezer négyzetméteres egykori kolostorát. A 13 millió eurós kikiáltási ár már tíz millió alá süllyedt, de egyetlenegy vevő sem jelentkezett. Hiába vár vásárlóra a negyven millióért kínalt bolognai Sani kaszárnya is.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!