Nagyvilág

2012.07.11. 18:21

Szíria - A szíriai ellenzék nem tárgyal, amíg Aszad elnök nem távozik

Moszkva, 2012. július 11., szerda (MTI) - Nem lehet szó párbeszédről, amíg Aszad nem távozik - jelentette ki Abdel-Bászet Szaida, a Szíriai Nemzeti Tanács új elnöke, miután Moszkvában tárgyalt Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel.

Moszkva, 2012. július 11., szerda (MTI) - Nem lehet szó párbeszédről, amíg Aszad nem távozik - jelentette ki Abdel-Bászet Szaida, a Szíriai Nemzeti Tanács új elnöke, miután Moszkvában tárgyalt Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel.

A Bassár el-Aszad elnök vezette szíriai kormány ellen harcolók többségét tömörítő, párizsi székhelyű szervezet elnöke, aki küldöttség élén tartózkodik Moszkvában, közvetlenül a tárgyalást követően hangsúlyozta, hogy a szíriai ellenzék nevében beszélt.

Szaida később sajtótájékoztatón közölte: arra hívták fel Moszkvát és az ENSZ Biztonsági Tanácsát, hogy vizsgálják meg a szíriai válság megoldásának valamennyi lehetőségét, és hozzanak döntést az ENSZ Alapokmányának 7. fejezete alapján, akár a katonai beavatkozásról.

"A jelenleg Szíriában hatalmon lévő rezsim valamennyi képviselője ellen tiltakozunk. Oroszország tart attól, hogy mi fog történni Szíriában Aszad menesztése után, de el kell érnünk, hogy ő távozzon" - jelentette ki a Szíriai Nemzeti Tanács elnöke.

A politikus egészében véve "eléggé konstruktívnak" nevezte tárgyalását a külügyminiszterrel. Elmondta, hogy Moszkva olyan tervet javasolt, amelyet még meg kell vitatniuk.

"Megegyeztünk, hogy folytatjuk a kapcsolattartást" - mondta, de utalt arra, hogy maradtak nézetkülönbségek az általa vezetett szíriai ellenzéki szervezet és Moszkva között. "Ezért tartott ilyen sokáig a megbeszélésünk Szergej Lavrovval" - tette hozzá Szaida.

A tárgyalás több mint két óráig tartott az orosz külügyminisztériumban. Lavrov a tárgyalást követően nem nyilatkozott.

Ehelyett a tárca közleményt adott ki. Eszerint az orosz külügyminiszter határozottan felszólította a szíriai ellenzék képviselőit, hogy világos és egyértelmű álláspontot alakítsanak ki, és erősítsék meg Kofi Annan, az ENSZ és az Arab Liga különmegbízottja által kidolgozott politikai rendezési tervből fakadó kötelezettségeik végrehajtását.

Moszkva a közleményben hangsúlyozta a békés rendezés iránti elkötelezettségét és azt, hogy csak a szíriai kormány és az ellenzék párbeszéde útján, minden előzetes feltétel nélkül lehet megállítani a vérontást Szíriában.

Hétfőn egy másik ellenzéki csoport, a Michel Kilo vezette Szíriai Demokratikus Fórum küldöttsége tárgyalt az orosz külügyi vezetőkkel Moszkvában. A szervezeten belüli ellentétek is megmutatkoztak.

Míg Kilo szerint Szíriában "demokratikus párbeszédre" van szükség, és Aszad elnök távozása "csak másodlagos", Hazim Nahar, a szervezet másik képviselője közölte: továbbra sem hajlandóak a párbeszédre Bassár el-Aszaddal, akinek távoznia kell az elnöki posztról. Nahar azzal vádolta meg Moszkvát, hogy fékezi a szíriai válság rendezését.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!