Nagyvilág

2012.07.27. 15:45

Román belpolitika - Övön aluli ütések a népszavazási kampány hajrájában

Bukarest, 2012. július 27., péntek (MTI) - Övön aluli ütésekkel tarkítva ér véget pénteken Romániában a Traian Basescu államfő leváltásáról szóló népszavazás kampánya, amelyben a szembenálló felek súlyos vádakkal illették egymást.

Bukarest, 2012. július 27., péntek (MTI) - Övön aluli ütésekkel tarkítva ér véget pénteken Romániában a Traian Basescu államfő leváltásáról szóló népszavazás kampánya, amelyben a szembenálló felek súlyos vádakkal illették egymást.

A mintegy három hetes kampány hajrájában a Basescu felfüggesztését kezdeményező Szociál-liberális Szövetség (USL) azzal vádolta meg az államfőt, hogy ki akarta sajátítani magának a kormány tulajdonában lévő egyik legértékesebb villát, amelyet mandátuma lejárta után akart megszerezni. A törvények szerint ugyanis az államnak biztosítania kell lakást minden volt államfőnek.

Az úgynevezett Dante villa Bukarest egyik előkelő negyedében, a mindenkori államfőnek otthont adó ház szomszédságában található. Victor Ponta miniszterelnök, az USL társelnöke szerint Basescu már évek óta kinézte magának ezt a házat, amely mandátuma ideje alatt alapos felújításon esett át. Mint mondta, egymillió eurót költöttek rá, miközben Romániában csökkentek a bérek és a nyugdíjak. Basescu hazugságnak nevezte Ponta vádját, és jelezte, hogy bíróságon fog elégtételt követelni.

Az USL-nek is védekeznie kellett, hiszen a Basescut támogató Demokrata Liberális Párthoz (PDL) közel álló médiában olyan dokumentum került napvilágra, amely szerint a szociálliberálisok felszámolnák az alkotmánybíróságot, a korrupcióellenes ügyészséget, a vagyonok és tisztségbeli összeférhetetlenségek ellenőrzésére hivatott országos feddhetetlenségi ügynökséget, valamint a volt kommunista titkosszolgálat, a Securitate irattárát vizsgáló tanácsot. A dokumentum egy olyan megállapodás, amely egyrészt az USL vezetői, másrészt a nyugalmazott katonák szakszervezetét és egyéb civil szervezeteket tömörítő egyesület között jött létre. E szerint az USL támogatja az egyesület a célkitűzéseit, egyebek között az említett intézmények felszámolását. A PDL szerint ez újabb bizonyíték arra, hogy az USL fel akarja számolni az igazságszolgáltatás függetlenségét. Az USL vezetői elismerték, hogy aláírták a megállapodást, de Ponta szerint az egyezségnek nem volt része az a pont, amely az intézmények megszüntetésre vonatkozik.

A népszavazási kampányt meghatározta Victor Ponta plágiumbotránya is, amely azután robbant ki, hogy a Nature folyóirat megírta, a miniszterelnök doktori disszertációjában csaknem száz oldalon át szabálytalanul idézett más szerzőket. A kampány ideje alatt ezért Basescu "copy-paste miniszterelnöknek" nevezte Pontát, Crin Antonescu ideiglenes elnököt pedig "pojácának". Antonescu sem maradt adósa Basescunak, "politikai roncsnak" nevezve a felfüggesztett államfőt. Emellett az USL az ügyészségen jelentette fel a PDL vezetőit "az ország nemzetközi hitelének rontása" miatt, Basescu pedig "hazaárulóknak" nevezte az USL vezetőit.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!