Nagyvilág

2012.07.10. 16:07

Népesedési világnap - KSH: az európai országok többségében csökken a népesség

Budapest, 2012. július 10., kedd (MTI) - Az ENSZ számításai szerint a Föld népessége a 21. század közepére kevéssel meghaladja a 9,3 milliárdot, az európai országok többségében - így Magyarországon is - azonban csökken a népességszám 2050-ig - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden az MTI-t.

Budapest, 2012. július 10., kedd (MTI) - Az ENSZ számításai szerint a Föld népessége a 21. század közepére kevéssel meghaladja a 9,3 milliárdot, az európai országok többségében - így Magyarországon is - azonban csökken a népességszám 2050-ig - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden az MTI-t.

A KSH közölte: idén 25. alkalommal ünneplik világszerte a népesedési világnapot, mivel a Föld lakossága 1987-ben július 11-én érte el az ötmilliárdot. A Föld népessége tavaly októberben elérte el a hétmilliárdot, és bár az évszázad második felében lassul a népességnövekedés üteme, 2100-ra a bolygó lakóinak száma várhatóan átlépi a tízmilliárdos határt.

Kiemelték: az európai országok többségében ugyanakkor a népesség csökkenésére lehet számítani. Az előrejelzések alapján Németországban, Oroszországban, Ukrajnában, Bulgáriában, Lengyelországban, Portugáliában és Romániában esik vissza leginkább a népesség száma - írták. Hozzátették: ezzel szemben Nagy-Britannia, Franciaország, Írország, Norvégia, Spanyolország, Svédország és Törökország lakosainak száma jelentősen meghaladja majd a tavalyi értékeket.

Magyarország azon országok közé tartozik, ahol várhatóan csökken a népesség - hangsúlyozták. Mint rámutattak, Magyarország helyzete annyiban kedvezőtlenebb az Európában megfigyeltnél, hogy immár több mint három évtizede folyamatosan csökken a népesség. Az elöregedő és fogyó népességű országban a népesség természetes utánpótlását jelentő termékenység tartósan nem éri el a reprodukciós szintet, és ez magas és lassan javuló halandósági értékekkel társul - írták.

Emlékeztettek: a magyar népesség száma 2011-re 10 millió alá, az 1960-as években mért szintre süllyedt. A lakosság száma az előző népszámlálás óta - Pest és Győr-Moson-Sopron megye kivételével - az ország valamennyi területén csökkent - mutattak rá. Hozzáfűzték: a községekben élők aránya csökkent, a városokban élőké enyhén nőtt, míg a főváros népesedési súlya nem változott.

Kitértek arra is, hogy Magyarországon a 65 évesnél idősebbek aránya 2005-től rendre meghaladta a gyermekekét. 2012. január 1-jén száz gyermekkorúra csaknem 117 időskorú, azaz 65 évesnél idősebb jutott, szemben az egy évvel korábbi 115-tel - írták.

Kifejtették: az ENSZ szerint 2050-ben 719 millió ember otthona lesz Európa, 20 millióval kevesebbnek, mint 2011-ben. Ezt követően további mérséklődésre számítanak a szakértők, 2100-ra 675 millióra esik vissza a népességszám, így a kontinens részesedése a világ népességéből több mint harmadával csökken a 21. században - mutattak rá.

Kiemelték, a természetes fogyást a nemzetközi migrációs folyamatok mérséklik. Tavaly az EU 27 tagállama közül a népesség száma nyolcban fogyott, közülük hat ország 2004-ben vagy az után csatlakozott a közösséghez. A népességfogyást Bulgáriában, Görögországban, Lettországban, Litvániában, Romániában és Portugáliában tovább erősítette a kivándorlás okozta veszteség, míg Magyarországon a bevándorlás fékezte a folyamatot - közölték.

Azt a problémát, hogy a felnövekvő generációk lélekszáma szinte Európa-szerte 25-40 százalékkal kisebb szüleik nemzedékéénél, eddig legsikeresebben az ír és a francia társadalompolitika orvosolta - jegyezték meg. Az unióban e két országon kívül Nagy-Britannia és a skandináv országok a legmagasabb, Lettország, Magyarország és Portugália a legalacsonyabb termékenységűek. Dél-, Kelet- és Közép-Európát összességben alacsonyabb termékenységi arány jellemzi, mint Észak- és Nyugat-Európát - foglalták össze.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!