Nagyvilág

2012.07.11. 16:14

Külföldi sajtó Magyarországról - Frankfurter Allgemeine Zeitung, Financial Times, Der Standard

Berlin, London, Bécs, 2012. július 11., szerda (MTI) - A Frankfurter Allgemeine Zeitung című német konzervatív lap a lengyel, a magyar és a román belpolitikai helyzetről közölt elemzést szerdán.

Berlin, London, Bécs, 2012. július 11., szerda (MTI) - A Frankfurter Allgemeine Zeitung című német konzervatív lap a lengyel, a magyar és a román belpolitikai helyzetről közölt elemzést szerdán.A szerző, Reinhard Veser A Bermuda négyszög című írásában kifejtette: "Kelet-Európában a jobboldal előszeretettel tesz megbotránkoztató lépéseket, az egykori kommunisták viszont inkább üzletelnek". A jobboldal nem törődik cselekedetei és kijelentései "opportunitásával", az "egykori kommunistáknak" viszont "finom érzékük van az opportunizmushoz", ez biztosította számukra a "hozzáférést a hatalomhoz, a zsíros állásokhoz és a kiváltságokhoz". Ezért nem kell "névértéken venni" a szocialisták tiltakozását "Orbán Viktor nemzeti konzervatív kormányának demokráciaellenes tendenciái ellen" - írta Veser.

Kifejtette: a "puha átmenet" révén "a régi nomenklatúra" megőrizhette "kulcspozícióit a gazdaságban, az igazságszolgáltatásban, az államigazgatásban és a médiában". Hozzátette: Orbán "bevallott célja, hogy a diktatúra haszonélvezői (és örökösei) hatalmának megtörésével befejezze az 1989-es rendszerváltást". Ennek során "megkérdőjelezhető módszereket is alkalmaz", politikáját pedig "dagályosan nacionalista-hazafias kísérőzenével" egészíti ki, ami megütközést kelt Nyugat-Európában. Megjegyezte: "helyes, hogy az EU alaposan Orbán körmére néz".

Úgy vélte: Lengyelországban és Magyarországon csekéllyé vált a demokráciát az egykori állampártok részéről fenyegető "lopakodó veszély". A román példa azonban azt mutatja, hogy "húsz évvel a diktatúra bukása után" még mindig "megdöbbentően erős" a titkosszolgálati összefonódásokból, "a szociáldemokratává változott egykori kommunistákból", a nomenklatúrából származó üzletemberekből és a szervezett bűnözésből álló "Bermuda négyszög szívóereje", és az a veszély fenyeget, hogy "eltűnik" benne a demokrácia és a jogállam.

A Financial Times felzárkózó térségi blogrovatában (beyondbrics) Kester Eddy budapesti tudósító azt írta, hogy "értelmetlennek és törvénysértőnek" minősítette Simor András MNB-elnök a pénzügyi tranzakciós illeték kiterjesztését a jegybanki műveletekre, és a döntés valószínűleg hasonló érzelmeket kelt majd a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az EU illetékeseinek körében is. Az írás szerint Orbán Viktor miniszterelnök Simor András tiltakozása ellenére ragaszkodik ahhoz, hogy az MNB sem mentesülhet az illeték hatálya alól.

Róna Péter közgazdász, az Oxfordi Egyetem tanára azonban a Financial Timesnak kijelentette, hogy az MNB felügyelőbizottsági tagjaként a testület rendkívüli ülésének összehívását kéri, megvizsgálandó a kiterjesztési javaslat hatását az MNB törvényes működésére és működési költségvetésére.

A Klubrádió frekvenciapályázatból való kizárásáról közölt cikket az osztrák Der Standard. Az ellenzéki rádió most véglegesen elveszítheti a 93.5-es frekvenciát - írta a vezető liberális osztrák napilap, beszámolva arról, hogy a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) formai ok miatt kizárta a pályázatból a Klubrádiót és más pályázókat. "Ez egy abszurd tragédia, most az ideiglenes engedélyünket is elveszíthetjük" - mondta Bolgár György, a Klubrádió műsorvezetője a lapnak. Kiemelte, hogy a rádiónak nyolc napja van bírósági fellebbezés benyújtására, s nem tudni, hogy ez elegendő lesz-e, mert július közepétől augusztus végéig nyári szünet miatt nem dolgoznak a bíróságon, és a rádió ideiglenes sugárzási engedélye augusztus 7-én lejár.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!