Nagyvilág

2012.07.11. 18:19

Közép- és kelet-európai szavazócsoport alakul az IMF-ben magyar részvétellel

Bécs, 2012. július 11., szerda (MTI) - A Nemzetközi Valutaalap (IMF) nyolc, zömében közép-, illetve kelet-európai tagállama, köztük Magyarország megállapodást írt alá szerdán Bécsben új szavazási csoport alakításáról a szervezeten belül.

Bécs, 2012. július 11., szerda (MTI) - A Nemzetközi Valutaalap (IMF) nyolc, zömében közép-, illetve kelet-európai tagállama, köztük Magyarország megállapodást írt alá szerdán Bécsben új szavazási csoport alakításáról a szervezeten belül.

A csoport tagjai, amelyek eddig Belgiummal és Luxemburggal közös csoportba tartoztak, együtt elegendő szavazati hányaddal rendelkeznek ahhoz, hogy saját igazgatót küldhessenek a 24 tagú igazgatótanácsba. Az együttműködés célja, hogy erőteljesebben képviselhessék érdekeiket a globális szervezeten belül.

A csoporthoz tartozik Magyarország mellett Ausztria, Csehország, Szlovákia, Szlovénia, Fehéroroszország, Koszovó és Törökország.

Maria Fekter osztrák pénzügyminiszter mérföldkőnek nevezte a megállapodást a regionális együttműködésben. Az egyezmény "minden tag számára előnyöket hoz", a tagok együttesen elegendően erősek lesznek ahhoz, hogy a régió érdekeit ismét erőteljesen képviseljék az IMF-ben - mondta. A régió "újra felkerült a térképre az IMF-ben" - mondta.

A megállapodást a sajtó képviselői előtt, Heinz Fischer osztrák államfő jelenlétében írták alá az osztrák elnöki hivatalban. Magyar részről Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke és Pleschinger Gyula, a Nemzetgazdasági Minisztérium adó- és pénzügyekért felelős államtitkára látta el kézjegyével a dokumentumot. A megállapodás az IMF igazgatótanácsának őszi tanácskozása után válik hatályossá.

Ewald Nowotny, az Osztrák Nemzeti Bank kormányzója emlékeztetett arra, hogy több évtized után először képviselteti magát a régió igazgatói szinten a szervezetben. Köszönetet mondott a négy vezető tárgyalónak, köztük Pleschinger Gyulának.

Elmondta azt is, hogy a folyamat több mint két éven át tartott, és még a legutóbbi napokban sem volt bizonytalanságtól mentes. Nowotny és az aláírási ceremónián megszólaló Heinz Fischer államfő és Maria Fekter pénzügyminiszter is külön kiemelte, hogy sikerült Törökország támogatását is megnyerni a tervhez. Ezzel a G20 országcsoport egy tagja is képviselteti magát.

Az APA osztrák hírügynökség úgy tudja, a csoport szavazati hányada az összes kvóta 2,85 százaléka lesz. Az eddigi tíztagú, belga vezetésű csoport szavazati kvótája együttesen 4,97 százalék volt.

Osztrák sajtóértesülések szerint Ausztria Lengyelországot is meg akarta nyerni az együttműködésnek, de Varsó inkább a svájci elnökségű jelenlegi csoportjában maradt.

Egy kétéves átmeneti időszakban Ausztria delegálja az igazgatósági tagot, ezután nyolcéves rotációs periódusban a feltörekvő közép- és kelet-európai országok és Törökország.

Az IMF-ben részt vevő országok tőkehozzájárulásuk arányában rendelkeznek szavazati hányaddal a szervezetben. Míg a legnagyobb gazdaságok, így az Egyesült Államok, Japán, Franciaország, Németország és az Egyesült Királyság egy-egy önálló szavazattal rendelkeznek, a többi tagország csoportokat alkot. A szavazatelosztás ugyanakkor részben még az alapításkori viszonyokat tükrözi. A nagy feltörekvő országok, mint Kína és Brazília, már régóta több szavazati jogot akarnak maguknak.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!