Nagyvilág

2012.07.09. 17:34

Kiszivárgott a toulouse-i tömeggyilkos és a rendőrség közötti tárgyalások hangfelvétele

Párizs, 2012. július 9., hétfő (MTI) - Az áldozatok családjai részéről felháborodást váltott ki hétfőn, hogy a TF1 francia kereskedelmi csatorna előző este részleteket közölt azokból a hangfelvételekből, amelyek a magát az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet tagjának valló toulouse-i tömeggyilkosnak, Mohamed Merahnak a rendőrséggel folytatott tárgyalásairól készültek.

Párizs, 2012. július 9., hétfő (MTI) - Az áldozatok családjai részéről felháborodást váltott ki hétfőn, hogy a TF1 francia kereskedelmi csatorna előző este részleteket közölt azokból a hangfelvételekből, amelyek a magát az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet tagjának valló toulouse-i tömeggyilkosnak, Mohamed Merahnak a rendőrséggel folytatott tárgyalásairól készültek.

Március 22-én a kommandósok 32 órás tárgyalás után tűzpárbajban megölték a magát a lakásában elbarikádozó francia-algériai terroristát, aki az előző héten összesen hét embert ölt meg: a francia hadsereg három katonáját lelőtte Toulouse-ban és a közeli Montaubanban, négy nappal később pedig egy toulouse-i zsidó iskola egy diákjával és tanárával, valamint ez utóbbi két gyermekével végzett.

A magát az al-Kaida tagjának valló, 23 éves Mohamed Merah a közzétett felvételeken a legnagyobb nyugalommal és eltökéltséggel részletesen elmondta, hogyan akarta folytatni a gyilkosságsorozatot. A férfi azt állította, hogy az al-Kaida megbízásából cselekedett és kifejtette, hogyan hazudott a titkosszolgálatoknak, amelyek megfigyelés alatt tartották.

"Tudom, lehet, hogy kivégeztek, de vállalom a kockázatot. Tudnotok kell, hogy egy olyan emberrel álltok szemben, aki nem fél a haláltól. Én úgy szeretem a halált, mint ti az életet" - hangsúlyozta a terrorista a tárgyalójának. Hozzátette: "Én eltökélt vagyok, nem azért csináltam mindezt, hogy elkapjatok. Jó, most tárgyalunk, de azért azt ne felejtsd el, hogy fegyvereim vannak, tudom, hogy mi fog történni, tudom, hogyan fogtok beavatkozni".

Amikor a tárgyaló rendőr arról kérdezi Meraht, hogy a hét ember megölése után mik voltak a szándékai, a 23 éves férfi azt válaszolta: "Folytattam volna, bementem volna a rendőrségre, megöltem volna a recepción ülő rendőrt, megöltem volna az embereket az utcán, a járőröző csendőrökre a piros lámpánál csaptam volna le".

Merah részletesen elmesélte pakisztáni és afganisztáni tapasztalatait is. "Franciaországban egyedül cselekszem, de az al-Kaida küldött, a pakisztáni tálibok tanítottak mindenre, az egész mögött hatalmas szervezés áll" - állította a terrorista, akit nem sokkal a merényletsorozat előtt - amikor a titkosszolgálatok az afganisztáni és pakisztáni útjaival kapcsolatban kihallgatták - még azt állította, hogy turistaként utazott a törzsi vidékekre. "Azt gondolod, hogy tényleg turista voltam Afganisztánban és Pakisztánban? Ki jár oda turistáskodni?!" - mondta Merah a vele tárgyaló rendőrnek.

Manuel Valls belügyminiszter közleményben sajnálatát fejezte ki és felháborodásának adott hangot amiatt, hogy a tv-csatorna nem tartotta tiszteletben az áldozatok családjait, amikor közzétette a felvételt. Azok képviselői pedig attól tartanak, hogy előbb-utóbb azok a videófelvételek is nyilvánosságra kerülnek, amelyeken a gyilkosságok láthatók.

Azokat ugyanis a terrorista egy mini-kamerával rögzítette, s a rendőrség birtokában vannak.

A rendőrséget felügyelő szerv előzetes eljárást indított a nyomozati titkok megsértése miatt, az áldozatok családjainak ügyvédjei pedig bejelentették: arra kérik az illetékes szerveket, hogy akadályozzák meg az üggyel kapcsolatos minden egyéb felvétel kiszivárgását.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!