Nagyvilág

2012.07.12. 08:29

Kiadták a rendőrségnek a cseh képviselőház alelnökét

Prága, 2012. július 11., szerda (MTI) - Kiadta a cseh képviselőház szerdán a rendőrségnek Vlasta Parkanovát, a testület alelnökét, akit egy korábbi tisztségével való visszaéléssel és az állami vagyon hűtlen kezelésével gyanúsítanak.

Prága, 2012. július 11., szerda (MTI) - Kiadta a cseh képviselőház szerdán a rendőrségnek Vlasta Parkanovát, a testület alelnökét, akit egy korábbi tisztségével való visszaéléssel és az állami vagyon hűtlen kezelésével gyanúsítanak.

Parkanová, aki a kormánykoalíciós TOP 09 párt oszlopos tagja, még védelmi miniszterként néhány éve állítólag a törvényes szabályozás megkerülésével szerzett be teherszállító repülőgépeket a hadseregnek, s ezzel az államnak 658 millió koronás (7,46 milliárd forint) kárt okozott. Konkrétan állítólag azzal sértette meg a törvényt, hogy a CASA teherszállító repülőgépek beszerzésekor nem rendelte meg egy független szakértői bizottságnál a szokásos ár meghatározását, így Csehország túl drágán vette meg a gépeket. A politikus azt állítja: hadianyagról volt szó, s ilyenkor lehetetlen a megszokott ár megállapítása.

A döntés után Parkanová lemondott a képviselőház alelnöki tisztségéről, de leszögezte, hogy a közéletből nem kíván távozni.

A szavazásra több mint ötórás, rendkívül éles, indulatos és személyeskedésekkel teli vita után került sor. A 200 tagú testületben 117-en szavaztak Parkanová képviselői mentességének felfüggesztése mellett, míg 45-en ellene. A számok azt jelzik, hogy a szociáldemokrata-kommunista ellenzék mellett számos koalíciós képviselő is támogatta a neves jobboldali politikus kiadatását. A parlament döntése azt jelenti, hogy a rendőrség megindíthatja a büntetőeljárást Parkanová ellen.

Parkanová beszédében azt állította: az ellene felhozott vádak alaptalanok, s több kimondottan hazugság. "Ha a képviselőház kiadásom mellett dönt, felnyitja Pandora-szelencéjét" - jelentette ki a politikus. Megfigyelők szerint ez célzás volt számos gyanús múltbeli közbeszerzésre.

Miroslav Kalousek, a TOP 09 párt alelnöke, pénzügyminiszter rendkívül hevesen védte Parkanovát, s azt mondta, hogy a rendőrség hazudik, és "kommunista titkosszolgálati módszereket használ".

Az ellenzéki felszólalók szerint Kalousek egyebek között azért védte annyira Parkanovát, mert korábban védelmi miniszterhelyettes volt, s nem kizárt, hogy egy-két zavaros ügyben ő is érintett lehet.

Parkanová rövid időn belül már a második neves cseh politikus, aki ellen a rendőrség büntetőeljárást akar indítani. Június elején David Rath szociáldemokrata képviselőtől, a közép-csehországi régió elöljárójától a parlament megvonta képviselői mentelmi jogát, és kiadta őt az igazságszolgáltatásnak.

Rathot azzal vádolják, hogy néhány projektnél visszaéléseket tett lehetővé az európai uniós támogatások elosztásakor, és ezért kenőpénzt fogadott el. A rendőrség a Prágához közeli Hostivicében akkor vette őrizetbe a politikust, amikor távozott egyik ismerőse házából, s egy dobozban hétmillió korona (79,3 millió forint) volt nála. A politikus jelenleg vizsgálati fogságban van.

A prágai sajtó már évek óta azt írja, hogy Csehország kétszer akkora árat fizetett a CASA spanyol gyártmányú teherszállító repülőgépekért, mint korábban Portugália vagy Lengyelország. A négy gépet Mirek Topolánek kormánya idején szerezték be, amikor Parkanová a védelmi tárcát vezette.

Vlasta Parkanová az egyik legismertebb női politikus Csehországban, s több vezető tisztséget viselt. A kilencvenes évek végén igazságügyi miniszter is volt.

- MTI, Kokes János -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!