Nagyvilág

2012.07.24. 14:06

Brit sajtóbotrány - Vádat emelnek a telefonlehallgatási ügy főszereplői ellen

London, 2012. július 24., kedd (MTI) - Vádat emelnek az egykori legnagyobb brit vasárnapi bulvárlap, a News of the World körül tavaly kirobbant súlyos telefonlehallgatási botrány főszereplői, köztük David Cameron brit miniszterelnök egykori sajtófőnöke ellen - közölte kedden Londonban az angol-walesi ügyészi hivatal.

London, 2012. július 24., kedd (MTI) - Vádat emelnek az egykori legnagyobb brit vasárnapi bulvárlap, a News of the World körül tavaly kirobbant súlyos telefonlehallgatási botrány főszereplői, köztük David Cameron brit miniszterelnök egykori sajtófőnöke ellen - közölte kedden Londonban az angol-walesi ügyészi hivatal.

Az ügyészség szóvivőjének hivatalos bejelentése szerint nyolc személy összesen 19 vádpontban számíthat bírósági felelősségre vonásra az utóbbi évtizedek legnagyobb brit sajtóetikai botrányával kapcsolatban.

A szóvivő közölte: vádat emelnek magánszemélyek kommunikációjának illegális lehallgatása címén mások mellett Rebekah Brooks és Andy Coulson ellen.

Korábban mindketten a News of the World főszerkesztői voltak, Coulson pedig a miniszterelnöki hivatal kommunikációs igazgatói tisztségét is betöltötte.

Coulson foglalkoztatása miatt David Cameron konzervatív párti miniszterelnök az ellenzék támadásainak pergőtüzébe került, mivel az egykori főszerkesztőről már jó ideje köztudott volt érintettsége a News of the World botrányos lehallgatási ügyeiben. Az ezekről előkerült újabb bizonyítékok miatt Andy Coulsonnak már tavaly januárban távoznia kellett a Downing Streeten betöltött kommunikációs igazgatói állásából.

Az ügyészségi szóvivő keddi tájékoztatása szerint a vádhatóság a bírósági eljárás során azt az álláspontot képviseli majd, hogy a megvádoltak rendkívül kiterjedt illegális lehallgatási tevékenységet űztek.

A vád szerint a telefonlehallgatások hatszáznál több személyt érintettek, köztük olyan hollywoodi sztárokat, mint Brad Pitt, Angelina Jolie, Jude Law és Sienna Miller. A kiszemelt célpontok között volt David Blunkett egykori brit belügyminiszter, Sven-Göran Eriksson, az angol labdarúgó válogatott volt szakvezetője és Wayne Rooney, a Manchester United és az angol válogatott csatára is.

A botrányt azonban az robbantotta ki, hogy - mint tavaly nyáron kiderült - a News of the World néhány éve feltörte és lehallgatta egy elrabolt és brutálisan meggyilkolt 13 éves angol kislány mobiltelefonjának üzenetrögzítőjét, az üggyel kapcsolatos exkluzív értesülésekre vadászva.

A lap munkatársai a gyermek eltűnését követő napokban nyomozták ki illegális módszerekkel a rendőrség által nagy erőkkel keresett, de akkor már halott Milly Dowler mobiltelefonos hangpostájának kódját, és sztori reményében rögzítették az aggódó szülők és barátok hívásait.

A News of the World - amelyet a botrány kirobbanása után a kiadócég azonnal felszámolt - a világ legnagyobb olvasottságú angol nyelvű hetilapja volt, része Rupert Murdoch ausztrál-amerikai sajtó- és médiamágnás brit sajtóbirodalmának.

Ugyanehhez a céghez tartozik a The Sun című bulvárlap - amelyet a brit Murdoch-érdekeltség néhány hónapja vasárnap is megjelentet a News of the World helyett -, valamint a tekintélyes The Times és vasárnapi testvérlapja, a The Sunday Times is.

A telefonlehallgatási ügyben több párhuzamos rendőrségi és egy jogi vizsgálat is folyik.

Ez utóbbit a botrány kirobbanása után David Cameron miniszterelnök rendelte el "a brit sajtó etikájának, kultúrájának, az általa alkalmazott módszereknek", és különösen a nyomtatott sajtó szabályozásának felülvizsgálatára. Cameron a vizsgálóbizottság életre hívását bejelentő tavaly júliusi sajtóértekezletén kijelentette: a történtek világossá teszik, hogy a brit sajtó jelenlegi önszabályozási rendszere nem működik, ezért teljesen új szabályozási rendszerre van szükség.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!