Nagyvilág

2012.07.04. 07:47

Basescu: a kormánytöbbség vessen véget "az állam intézményei elleni cselekményeknek"

Bukarest, 2012. július 3., kedd (MTI) - Traian Basescu államfő kedden felszólította az új román kormánytöbbség vezető politikusait, hogy azonnal vessenek véget "az állami intézmények elleni cselekményeknek".

Bukarest, 2012. július 3., kedd (MTI) - Traian Basescu államfő kedden felszólította az új román kormánytöbbség vezető politikusait, hogy azonnal vessenek véget "az állami intézmények elleni cselekményeknek".

Az államfő konkrétan az alkotmánybíróságot, a szenátust, a képviselőházat és az ombudsman intézményét érintő lépéseket nevesítette.

Traian Basescu úgy értékelte: a kormány és a parlamenti többség cselekedetei súlyosan sértik az Európai Unió alapértékeit, és az 1990-es júniusi bányászjárás által előidézett állapotokhoz hasonló nehéz helyzetbe sodorták Romániát.

Az elnök név szerint felsorolta Victor Ponta miniszterelnököt, Crin Antonescut, a kormányzó Szociálliberális Szövetség (USL) társelnökét, Daniel Constantint, az USL-ben részt vevő Konzervatív Párt elnökét, Gabriel Opreat, a Románia Haladásáért Országos Szövetség (UNPR) elnökét, valamint Kelemen Hunort, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnökét, azt állítva: a pártvezérek végső célja az, hogy az igazságszolgáltatást befolyásuk alá vonják. Basescu úgy értékeli, hogy ennek a folyamatnak csak egyik, de nem végső állomása az államfő tervezett felfüggesztése.

"Ezeknek a politikusoknak meg kell érteniük: elérkezett az idő, amikor a politikusoknak ugyanúgy kell felelniük az igazságszolgáltatás előtt, mint bárki másnak ebben az országban" - mondta Basescu.

Kedden az USL-többség leváltotta a szenátus ellenzéki elnökét, Vasile Blagat és Crin Antonescut a Nemzeti Liberális Párt elnökét választotta házelnökké. Ugyanaznap az új kormánytöbbség az ombudsmant is lecserélte, továbbá saját jelöltjeit választotta meg a közszolgálati rádió és televízió elnöki tisztségébe.

- MTI, Baranyi László -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!