Nagyvilág

2012.07.25. 15:00

A szlovák kormány döntött az egy egészségbiztosítós modell mellett

Pozsony, 2012. július 25., szerda (MTI) - Robert Fico kabinetje szerdai ülésén döntött az egy egészségbiztosítós modell bevezetését célzó intézkedés-tervezet kidolgozása mellett. A döntés alapján az egészségügyi tárcának szeptemberig kell kidolgoznia az egybiztosítós rendszer bevezetéséhez szükséges lépések menetrendjét.

Pozsony, 2012. július 25., szerda (MTI) - Robert Fico kabinetje szerdai ülésén döntött az egy egészségbiztosítós modell bevezetését célzó intézkedés-tervezet kidolgozása mellett. A döntés alapján az egészségügyi tárcának szeptemberig kell kidolgoznia az egybiztosítós rendszer bevezetéséhez szükséges lépések menetrendjét.

Az egy egészségbiztosítós modell bevezetésének elképzelését már a hónap elején vázolta Robert Fico, a terv megvalósításáról szóló végső döntést pedig most hozta meg a kormány. Eszerint Szlovákiában megszűnne az 1993-ban bevezetett több-biztosítós egészségbiztosítási rendszer és azt egy - állami kézben lévő - egészségbiztosító váltaná fel.

A Fico-kabinet elképzelése az egy egészségbiztosítós modell bevezetésének több lehetőségét is magában foglalja. Ezek egyike a magánkézben lévő biztosítók részvényeinek megegyezés alapján történő felvásárlásával számol. Másik lehetőségként a tervezet a magánbiztosítók egyes tulajdonrészeinek - elsődlegesen az ügyfélállomány - állami kisajátítását helyezi kilátásba.

A szaktárca által előterjesztett javaslat azzal indokolja a tervezett változtatást, hogy a több-biztosítós modell bevezetése óta folyamatosan csökkent az egészségügybe áramló források kihasználásának hatékonysága. Rámutat: 2006 óta a magánkézben lévő egészségbiztosítók közel 560 millió eurós haszonra tettek szert, további csaknem 350 millió eurót pedig működési költségként könyveltek el.

A magán egészségbiztosítók 2005-ben lehetővé vált profittermelését már az előző Fico-kormány (2006-2010) is nehezményezte. Egy 2007-ben elfogadott törvénymódosítással be is tiltották a biztosítók profittermelését. Az EU által is bírált törvény miatt Szlovákiával szemben több per is indult, és annak jogszerűségét egy ellenzéki beadvány alapján az alkotmánybíróság is vizsgálni kezdte. Az alkotmánybíróság végül tavaly alkotmányba ütközőnek mondta ki a jogszabályt és hatályon kívül helyezte.

Szlovákiában jelenleg az állami tulajdonú Általános Egészségbiztosító (VZP) rendelkezik a legtöbb ügyféllel. A piac fennmaradó közel egyharmadát két magánkézben lévő biztosító, a Dovera (1,4 millió ügyfél) illetve az Union (370 ezer ügyfél) tartja kézben.

A Magán Egészségbiztosítók Szövetsége (ZZP) a kormány döntésére reagálva azt hangsúlyozta: érdekükben áll, hogy tovább tevékenykedjenek a szlovák piacon, valamint úgy vélik, a több-biztosítós modell által teremtett konkurenciának több hozadéka lehet a szlovák egészségügy számára. A nagyobbik magán egészségbiztosító korábban azt közölte, hogy hajlandó tárgyalni a kormány elképzeléseiről.

A szlovák egészségügyi minisztérium a javaslathoz csatolt elemzése szerint jelenleg 16 európai országban van egybiztosítós modell, további tíz országban pedig olyan egészségbiztosítási rendszer működik, amely ugyan több egészségbiztosítóra épül, ám kizárja azok számára a profittermelés lehetőségét.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!