Nagyvilág

2012.06.20. 17:24

Toulouse-i túszejtés - Újabb túsz szabadult, vallási meggyőződés vezérli a túszejtőt

Párizs, 2012. június 20., szerda (MTI) - Kiszabadult egy újabb túsz, ismét egy nő abból a toulouse-i bankból, amelyben négy embert ejtett túszul szerda délelőtt egy magát az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet tagjának mondó fegyveres férfi - közölték a francia hírtelevíziók. A férfi még két személyt tart fogva.

Párizs, 2012. június 20., szerda (MTI) - Kiszabadult egy újabb túsz, ismét egy nő abból a toulouse-i bankból, amelyben négy embert ejtett túszul szerda délelőtt egy magát az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet tagjának mondó fegyveres férfi - közölték a francia hírtelevíziók. A férfi még két személyt tart fogva.

Michel Valet államügyész tájékoztatása szerint a túszejtőt saját közlése szerint vallási meggyőződés vezérli, nem pénzért követte el a tettét.

"Az egyetlen üzenet, amelyet közlünk, mert ez fontos részlet az ügy pozitív kimenetele szempontjából, annyi, hogy az azonosított túszejtő nem a pénzért csinálta az egészet, a motivációi vallási meggyőződésűek" - mondta az ügyész.

Elemzők szerint az ügyész megfogalmazása arra utal, hogy a túszejtő a második túsz elengedésének előfeltételül ennek az üzenetnek a sajtóval való közlését követelte.

Az első túsz, szintén egy nő - aki a bank egyik alkalmazottja - nem sokkal azután hagyhatta el az épületet, hogy a kommandósok megkezdték a tárgyalásokat a túszejtővel. A fegyveres férfi ételért cserébe engedte el a nőt.

Az ügyész nem kívánt több részlettel szolgálni az azonosított túszejtő személyazonosságáról, mert az szerinte kontraproduktív lehet a kommandósokkal folytatott tárgyalások szempontjából.

A túszejtő lánytestvére - aki a helyszínen segíti a kommandósokat a tárgyalásban - újságíróknak elmondta: testvére 26 éves, kiegyensúlyozatlan személyiség, intézetben nőtt fel, pszichiátriai zavarokkal küzd, dühöt és félelmet érez a külvilággal szemben. A nő azt állítja: testvére "nem túl vallásos". "Együtt járunk szórakozni, mindketten fogyasztunk alkoholt (ellentétben a vallásukat gyakorló muzulmánokkal)" - hangsúlyozta a nő.

La Dépeche du Midi című helyi lap honlapja szerint a túszejtő a Toulouse-hoz közeli Castres-ban lakik. A rendőrség már megkezdte lakásában a házkutatást.

A magát az al-Kaida tagjának valló fegyveres délelőtt 10 óra után hatolt be a bankba, ahol - miután lövéseket adott le - négy túszt ejtett, köztük a fiók vezetőjét. A férfi a rendőrség elitalakulatának a helyszínre érkezését követelte, azt közölte, hogy csak a kommandósokkal hajlandó tárgyalni.

Senki nem sérült meg a támadásban.

Helyszíni tudósítások szerint a kordonokkal körbezárt, több száz méteres körzetben teljes a nyugalom, lövéseket nem hallani, a kommandósok folyamatosan tárgyalnak a túszejtővel. A déli Bordeaux-ból és Marseille-ből irányítottak különleges egységeket Toulouse-ba.

A túszejtés attól a háztól 500 méterre történt, ahol március 22-én kommandósok 32 órás tárgyalás után tűzpárbajban megölték azt a - magát a lakásában elbarikádozó - terroristát, aki az előző héten a francia hadsereg három katonáját lelőtte Toulouse-ban és a közeli Montaubanban, négy nappal később pedig egy toulouse-i zsidó iskola egy diákjával és tanárával, valamint az utóbbi két gyermekével végzett. A magát az al-Kaida tagjának valló, 23 éves Mohammed Merah a kommandósokkal folytatott tárgyalásai során mind a három merénylet elkövetését magára vállalta, s azt állította, hogy egyedül cselekedett.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!