Nagyvilág

2012.06.22. 15:45

Pásztor Istvánt választották a vajdasági parlament elnökévé

    Újvidék, 2012. június 22., péntek (MTI) – Pásztor Istvánt, a Vajdasági Magyar Szövetség elnökét választotta pénteki alakuló ülésén elnökévé Vajdaság Autonóm Tartomány Képviselőháza Újvidéken.

 

 

Újvidék, 2012. június 22., péntek (MTI) – Pásztor Istvánt, a Vajdasági Magyar Szövetség elnökét választotta pénteki alakuló ülésén elnökévé Vajdaság Autonóm Tartomány Képviselőháza Újvidéken.

 

A magyar politikus megválasztását a jelen lévő 115 képviselő közül nyolcvanhárman támogatták, huszonketten ellene voksoltak, öten tartózkodtak, és öten nem szavaztak.

Pásztor István hangsúlyozta, házelnökként szeretné, ha a vajdasági parlament a korábbiaknál aktívabb szerepet töltene be.

A képviselőház nem hagyatkozhat csupán a kormány által benyújtott javaslatok megtárgyalására. A településeket járva rengeteg olyan problémával találkozni, amelyek napirendre tűzése a bizottságok és a parlament feladata lenne – fogalmazott a politikus.

A májusi választásokat kísérő kampányt követően szembe kell nézni a realistásokkal, már nem az ígéretekkel, hanem azok megvalósításával kell foglalkozni. Kezdeni kell valamit azzal a szociális, gazdasági és költségvetési problématömeggel, amely már régóta sújtja Szerbiát – közölte Pásztor István.

A házelnök közölte, hétfőn egyeztet Bojan Pajticcsal, a Demokrata Párt vajdasági vezetőjével, korábbi tartományi miniszterelnökkel a kormányalakítással kapcsolatos lépésekről. Ezt követheti a vajdasági kormány programjának megalkotása és a személyi kérdések megtárgyalása.

A kormányprogramról június végén vagy július legelején szavazhat a tartományi parlament – tette hozzá.

A vajdasági parlament elnöke az előző négyéves ciklusban Egeresi Sándor volt, aki jelenleg a VMSZ héttagú frakcióját vezeti.

A frakcióvezető közölte, a párt képviselői a tartományi parlamentben folytatni kívánják az előző ciklusban megkezdett hiteles és elvszerű munkát. A VMSZ a magyar nemzeti közösség érdekeinek képviseletén túl kiáll majd a regionális és az európai értékek mellett is – tudatta Egeresi Sándor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!