Nagyvilág

2012.06.07. 08:39

Oroszország - Újabb ítélet kémügyben: 18 év börtön a volt ezredesre

Moszkva, 2012. június 6., szerda (MTI) - Tizennyolc év szigorított börtönbüntetésre ítélték szerdán az orosz szövetségi biztonsági szolgálat (FSZB) egy volt ezredesét, aki a vád szerint a CIA-nak kémkedett.

Moszkva, 2012. június 6., szerda (MTI) - Tizennyolc év szigorított börtönbüntetésre ítélték szerdán az orosz szövetségi biztonsági szolgálat (FSZB) egy volt ezredesét, aki a vád szerint a CIA-nak kémkedett.

Valerij Mihajlovot a moszkvai körzeti katonai bíróság hazaárulás címén ítélte el. Megfosztották rangjától, néhány kitüntetésétől, két ingatlanát elkobozták és félmillió rubel (körülbelül 3,5 millió forint) kártérítésre kötelezték. Az ügyészség mindössze 13 év 4 hónap büntetést kért Mihajlovra.

A vád szerint a nyugalmazott ezredes aktív szövetségi biztonsági tisztként kapcsolatot létesített a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) moszkvai képviseletével, és az amerikai hírszerzésnek titkos információkat adott ki.

Az indoklást a bíróság zárt ülésén ismertette, így az ügyről további részletek nem váltak ismertté. A Rosszija 24 hírtelevízió híradójában többször is megismételték az ítélethirdetést, amelyen több fotós és operatőr jelen lehetett, de a vádlottról nem tudtak felvételt készíteni, mert eltakarta az arcát.

Hírügynökségi jelentések szerint az 1951-es születésű Valerij Mihajlovot 2007-ben bocsátották el az FSZB-től, orosz állampolgárként később az amerikai Virginia államban élt.

Legutóbb a múlt csütörtökön ítélték el Oroszországban a szövetségi biztonsági szolgálat egy másik, tartalékos tisztjét az Egyesült Államok javára végzett kémkedés miatt. A vád szerint Vlagyimir Lazar 2008-ban topográfiai térképekről készített fotókat tartalmazó lemezt csempészett Fehéroroszországba, ahol egy amerikai ügynöknek adta át az adathordozót.

A hazaárulás bűncselekményében bűnösnek talált férfit megfosztották ezredesi rangjától és 12 éves büntetését ugyancsak szigorított börtönben kell letöltenie.

Az év elején Dmitrij Medvegyev akkori elnök azt állította, hogy tavaly 41 személyt ítéltek el kémkedés miatt Oroszországban.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!