Nagyvilág

2012.06.06. 13:39

Netanjahu elégtelennek tartja az Iránnal szembeni nemzetközi követeléseket

    Berlin, 2012. június 6., szerda (MTI) - Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök szerint az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) öt állandó tagját és Németországot tömörítő hatos csoport elégtelen követeléseket támaszt Iránnal szemben a perzsa állam atomprogramjáról szóló tárgyalásokon.

 

 

Berlin, 2012. június 6., szerda (MTI) - Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök szerint az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) öt állandó tagját és Németországot tömörítő hatos csoport elégtelen követeléseket támaszt Iránnal szemben a perzsa állam atomprogramjáról szóló tárgyalásokon.

 

A Bild című német lapban szerdán megjelent interjúban izraeli kormányfő úgy vélekedett, hogy az Irán elleni szankciók nem alkalmasak az atomprogram feltartóztatására. A hatok "feltétlenül eredményt akarnak felmutatni, ezért nagyon alacsonyra helyezik a mércét", aminek következtében "cseppet sem hátráltatná" az atomprogramot, ha Teherán a követeléseknek engedve leállítaná az alacsony dúsítottságú urán előállítását.

Netanjahu hangsúlyozta: "három nagyon világos követelést" kell támasztani Iránnal szemben. Először is fel kell szólítani, hogy hagyjon fel mindenfajta urándúsítási művelettel. Másodszor fel kell szólítani arra, hogy szállítsa el az országból az összes dúsított uránt. Harmadszor pedig azt kell követelni, hogy zárják be a Kom (Qom) város térségében fekvő földalatti urániumdúsító létesítményt. Ha Irán "valóban békés céllal kívánja alkalmazni a nukleáris energiát, akkor gond nélkül teljesíthetné ezeket a követeléseket", a teheráni vezetés azonban "atomfegyvert akar" - mondta az izraeli miniszterelnök.

Hozzátette: senki nem akar háborút, ugyanakkor egy "atomfegyverrel felszerelkezett radikális iszlamista rezsim" a lehető legnagyobb veszélyforrás lenne az egész emberiségre nézve, és az atomprogram feltartóztatására vonatkozó "minden elképzelhető forgatókönyvnél" nagyobb áldozatokkal járna, ha Irán valóban szerezne nukleáris fegyvert.

Irán képviselői legközelebb június 18-án és 19-én Moszkvában találkoznak a hatok - Németország mellett az Egyesült Államok, Oroszország, Kína, Franciaország és Nagy-Britannia - küldöttségével. Az ENSZ BT már több szankciócsomagot elfogadott az iszlám köztársasággal szemben, és azzal vádolja, hogy békésnek mondott atomprogramjának valódi célja a nukleáris fegyver kifejlesztése.

Netanjahu a Bildnek adott interjú kedden megjelent első részében egyebek mellett kijelentette: a zsidó állam "a szabadság és az emberi jogok egyetlen világítótornya" a közel-keleti térségben, és kész szembeszállni Iránnal és annak "brutális támogatóival".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!