Nagyvilág

2012.06.21. 08:14

Nemzetközi jogász: Magyarország nem kényszerítheti ki az ír gázoló elfogását

Budapest, 2012. június 20., szerda (MTI) - Magyarország nem tudja kikényszeríteni az európai elfogatóparancs érvényesítését az ír gázolóval szemben, de a család akár Írországban is indíthat kártérítési pert - mondta el szerdán az MTI-nek Sonnevend Pál nemzetközi jogász, aki szerint az ír férfit, Francis Ciarán Tobint azonban őrizetbe lehetne venni már akkor is, ha belép a schengeni határon.

Budapest, 2012. június 20., szerda (MTI) - Magyarország nem tudja kikényszeríteni az európai elfogatóparancs érvényesítését az ír gázolóval szemben, de a család akár Írországban is indíthat kártérítési pert - mondta el szerdán az MTI-nek Sonnevend Pál nemzetközi jogász, aki szerint az ír férfit, Francis Ciarán Tobint azonban őrizetbe lehetne venni már akkor is, ha belép a schengeni határon.

Az MTI azzal kapcsolatban kereste meg a nemzetközi jogászt, hogy a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) szerdán közölte: az ír jog szerint Magyarországnak nincs lehetősége további jogi lépéseket tenni Francis Ciarán Tobinnak, a két kisgyermek halálát okozó, tizenkét évvel ezelőtti leányfalui gázolás ír felelősének az ügyében.

A KIM kérésére az ír igazságügyi minisztérium hivatalosan is megerősítette, hogy az ottani Legfelsőbb Bíróság döntése értelmében Francis Ciarán Tobin nem adható át Magyarországnak, a 2000. április 9-én Leányfalun két kisgyermek halálával végződő balesetet okozó férfi fogva tartását pedig megszüntették.

Az igazságügyi minisztérium emlékeztetett: az ír Legfelsőbb Bíróság azzal indokolta a határozatot, hogy a baleset bekövetkeztekor hatályos ír jog értelmében az átadásra csak akkor lett volna lehetőség, ha a keresett ember megszökött volna abból az országból, amely európai elfogatóparancsot adott ki a kézre kerítésére. Tobin azonban a büntetőeljárás során ötszázezer forint biztosítékot helyezett letétbe a Budakörnyéki Bíróságon, mielőtt elhagyta az országot, ezért távozása nem minősül szökésnek - magyarázták, felidézve, hogy 2002 októberében a Pest Megyei Bíróság jogerősen három év szabadságvesztésre és három év járművezetéstől való eltiltásra ítélte a férfit.

Sonnevend Pál az MTI-nek nyilatkozva emlékeztetett arra, hogy az ír Legfelsőbb Bíróság kedden az európai elfogatóparancsot tagadta meg, ami azt jelenti, hogy nem adják ki a férfit Magyarországnak. A nemzetközi jogász szerint úgy tűnik, hogy sem az alkalmazott ír jog, sem pedig az ítélet nem felel meg az európai elfogatóparancsra vonatkozó uniós szabályoknak. Sonnevend Pál szerint azonban ennek ellenére nem kényszeríthető ki az uniós kerethatározat az Európai Bíróság előtt, tehát ennek a megsértése miatt Magyarország Írországgal szemben nem tud eljárást indítani.

Kitért arra is, hogy Magyarország átadhatja az ítélet végrehajtását Írországnak, ami azt jelenti, hogy a férfi egy ír börtönben töltené le a büntetését, ám ehhez az érintett hozzájárulása is kell. Hozzátette: kivétel ez alól csak abban az esetben lenne lehetséges, ha az illető elmenekült volna az adott országból; az ír jogértelmezés szerint azonban a gázoló távozása Magyarországról nem tekinthető menekülésnek, mert korábban óvadékot tett le.

Sonnevend Pál arról is beszélt, hogy bár Magyarország nem tudja érvényesíteni a büntetőigényét, az elgázolt gyerekek családja kártérítési igénnyel élhet akár Írországban is.

A jogász szerint a család számára "halvány lehetőség" az is, hogy keresetet nyújtson be Írország ellen az Európai Emberi Jogi Bíróságon. Utalt arra, hogy az ottani gyakorlat szerint az emberi élet kioltásával járó bűncselekmények üldözésének az elmulasztása sértheti az élethez való jogot, ami miatt a hozzátartozók pert indíthatnak Strasbourgban.

Jelezte azonban: a gyakorlat más helyzetekre vonatkozóan született, és nem egyértelmű, hogy alkalmazható-e erre az esetre.

Arra a kérdésre, hogy milyen lehetőségei vannak a magyar hatóságoknak, ha az ír férfi Magyarország területére lépne, azt mondta, azonnal őrizetbe lehetne venni, és végrehajtható lenne a rá kiszabott három év szabadságvesztés. Arra is felhívta a figyelmet, hogy ha a férfi bármelyik schengeni tagállamban kapcsolatban kerül valamelyik hatósággal, akkor ott őrizetbe vehetik, és átadhatják Magyarországnak. Jelezte azonban, hogy Írország nem része a schengeni együttműködésnek, ezért a férfi feltehetőleg óvatos, és nem utazik be a schengeni térségbe.

Tobin, aki az Irish Life biztosítótársaság képviseletében három évig dolgozott Magyarországon, 2000. április 9-én, Leányfalun ütött el egy öt- és egy kétéves kisgyermeket, akik a helyszínen meghaltak. A vizsgálat megállapította, hogy a baleset okozója nagy sebességgel előzésbe kezdett, eközben elvesztette uralmát járműve felett, felhajtott a járdára, és ott ütötte el a két gyereket, akik közül a kisebbik babakocsiban ült. Tobin 2000 novemberében távozott Magyarországról, miután kiküldetése lejárt. Két évvel később, távollétében három év szabadságvesztésre ítélték.

- MTI - 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!