Nagyvilág

2012.06.07. 18:47

Nem szeretne területi vitát Pekinggel a japán nagykövet

Peking, 2012. június 7., csütörtök (MTI) - A Kínában akkreditált japán nagykövet, Niva Uicsiro ellenzi a tokiói kormányzó azon szándékát, hogy a vitatott hovatartozású kelet-kínai-tengeri Szenkaku-szigetek közül megvásárol néhányat.

Peking, 2012. június 7., csütörtök (MTI) - A Kínában akkreditált japán nagykövet, Niva Uicsiro ellenzi a tokiói kormányzó azon szándékát, hogy a vitatott hovatartozású kelet-kínai-tengeri Szenkaku-szigetek közül megvásárol néhányat.

"Isihara úr tervének megvalósítása rendkívül súlyos válsághoz vezetne a japán-kínai viszonyban" - hangoztatta a diplomata a brit Financial Times című lapnak.

Niva arra figyelmeztetett, hogy a lépés veszélyeztetné azokat az eredményeket, amelyeket a két ország kapcsolatainak normalizálása - 1972 óta - elértek. "Nem engedhetjük meg, hogy az utóbbi évtizedek erőfeszítéseinek gyümölcsei semmissé váljanak" - jelentette ki a japán diplomata, hozzátéve, hogy a válság minden bizonnyal kedvezőtlenül érintené az üzleti kapcsolatokat.

Isihara Sintaro áprilisban jelentette be, hogy a tokiói fővárosi önkormányzat földterületet vásárolna a - kínaiul - Tiaojü- (Diaoyu) szigetcsoport három olyan szigetén, amelyek jelenleg japán közigazgatás alá tartoznak, de Peking határozott állítása szerint Kína "vitathatatlan szuverenitást" gyakorol felettük. A területet hivatalosan magánszemélyektől bérli a japán kormány.

A szélsőjobboldali politikusként emlegetett Isihara a múlt héten sajtótájékoztatón jelentette be, hogy Tokió elkülönített számlájára több mint 1 milliárd jen (közel 3 milliárd forint) adomány érkezett a vásárlás támogatására.

Peking külügyi szóvivője útján korábban többször hangoztatta, "a Tiaojü-szigeteket érintő bármely egyoldalú lépés a japán fél részéről törvénytelen és érvénytelen, és nem változtat a tényen, hogy a szigetek Kínához tartoznak".

Kína és Japán között rendszeresek a kisebb-nagyobb tengeri és diplomáciai összetűzések a vitatott hovatartozású szigetcsoport miatt. Alattuk és környékükön feltételezések szerint jelentős szénhidrogén-lelőhelyek vannak.

A Tiaojü-szigeteket térképészeti és egyéb dokumentumok alapján Kína 1534-től vallja a területéhez tartozónak, és úgy véli, hogy az első kínai-japán háborúban elfoglalt területeket később az 1952-ben érvénybe lépett San Franciscó-i békeszerződés értelmében vissza kellett volna kapnia. Japán ezt nem ismeri el.

- MTI, Trebitsch Péter -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!