Nagyvilág

2012.06.21. 20:08

Megszavazták az olasz képviselők létszámcsökkentését

Róma, 2012. június 21., csütörtök (MTI) - Jelentős mértékben - 630-ról 508-ra - csökken a római alsóház képviselőinek a száma az olasz parlament csütörtöki szavazása nyomán.

Róma, 2012. június 21., csütörtök (MTI) - Jelentős mértékben - 630-ról 508-ra - csökken a római alsóház képviselőinek a száma az olasz parlament csütörtöki szavazása nyomán.

A római parlament ezzel útnak indította saját belső reformját, ami alkotmánymódosítással is jár. A szenátus csütörtökön megszavazta, hogy a jelenleg 630 képviselő száma 508-ra csökkenjen a következő törvényhozási ciklustól, vagyis 2013-tól. Közülük nyolc képviselőt a külföldön élő több mint négymillió olasz állampolgár választ meg.

A létszámcsökkentésre egyedül az Északi Liga mondott nemet. A szélsőjobboldali párt ugyanis ennél jóval nagyobb mértékű csökkentést szorgalmazott, a képviselők számának felére csökkentését sürgette. A volt kormánypárt Szabadság Népe (PdL) "jelzésértékűnek" tartotta a kevesebb képviselőt. Minimális változásról beszélt Nichi Vendola, a parlamenten kívüli Baloldal, Ökológia és Szabadság szélsőbaloldali párt elnöke, aki szerint "parlamenti reklámfogás" történt valódi takarékosság helyett.

A felsőház létszámcsökkentéséről - 315-ről 254-re - a jövő héten voksolnak.

A jelenleg 945 fős római törvényhozás tagjai januárban maximum 1500 euróval csökkentették havi fizetésüket (amely átlagosan havi nettó 14 ezer euró). Márciustól a szolgálati kiadásokra kapott több mint 3,5 ezer eurónak a felét kötelező számlával kell igazolniuk.

Az idei évtől felemelték a szenátorok és képviselők nyugdíjkorhatárát is az eddigi hatvan évről a többi olasz munkavállaló számára előírt 67 évre.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!