Nagyvilág

2012.06.29. 18:44

Felfüggesztett fogházra ítélték a horvát miniszterelnök-helyettest

Kaposvár, 2012. június 29., péntek (MTI) - Egy év tíz hónap, három év próbaidőre felfüggesztett fogházbüntetésre ítélte Radimir Cacicot, a horvát kormány első miniszterelnök-helyettesét halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt pénteken első fokon a Marcali Városi Bíróság.

Kaposvár, 2012. június 29., péntek (MTI) - Egy év tíz hónap, három év próbaidőre felfüggesztett fogházbüntetésre ítélte Radimir Cacicot, a horvát kormány első miniszterelnök-helyettesét halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt pénteken első fokon a Marcali Városi Bíróság.

A Kaposvári Törvényszék épületében megtartott tárgyaláson a bíróság egyúttal előzetes mentesítésben részesítette a 62 éves politikust, aki így büntetlen előéletűnek számít, azaz emiatt nem kell lemondania kormányzati és pártbeli tisztségeiről.

Az ítélet nem jogerős. A védelem felmentésért és eltérő tényállás megállapításáért, az ügyész letöltendő fogházbüntetés kiszabásáért fellebbezett.

A Horvát Néppárt akkori elnökének, a horvát kormány jelenlegi első miniszterelnök-helyettesének pere tavaly szeptemberben kezdődött a Marcali Városi Bíróságon. A testület a nagy médiaérdeklődésre tekintettel - horvát újságírók, fotóriporterek és televíziós stábok hada kísérte figyelemmel a per kimenetelét - a korábbiakhoz hasonlóan a mostani, negyedik tárgyalást is a Kaposvári Törvényszéken tartotta.

A tárgyalást az eredeti tervek szerint áprilisban folytatták volna, de miután felmerült, hogy a horvát politikus miniszterelnök-helyettesként esetleg mentességet élvez, a bíróság felfüggesztette a tárgyalást, és jogi állásfoglalást kér a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumtól, amely továbbította a kérést az ügyben illetékes Külügyminisztériumhoz.

Miután a szaktárca állásfoglalása szerint Radimir Cacicot nem illeti meg a mentesség, folytatódott a tárgyalás.

A vádirat szerint 2010. január 8-án Radimir Cacic borús időben, vizes úttesten, de megfelelő látási viszonyok között, 145-150 kilométeres sebességgel haladt Budapest felé az M7-es autópályán, amikor nekiütközött egy vele azonos irányban haladó járműnek. A vétlen gépkocsiban utazók közül ketten életüket vesztették, egy ember súlyosan, egy másik könnyebben megsérült.

A horvát politikus már az első tárgyaláson közölte: nem kíván élni a mentelmi jogával, kész bármilyen ítéletet elfogadni az általa okozott közlekedési balesetért. Vitatta ugyanakkor, hogy a megengedettnél gyorsabban hajtott volna, továbbá azt is, hogy a baleset úgy történt, ahogyan az a vádiratban szerepel.

Fejér Zsuzsanna ügyész a bizonyítási eljárás lezárása után a perbeszédében azt mondta: az eset nem bonyolult, a horvát politikus figyelmetlenül, a megengedett sebességet túllépve ütközött össze az előtte haladó személygépkocsival.

Elismerte, hogy kevés volt az elsődleges bizonyíték, ám szerinte a közvetett adatok, a tanúk és szakértők Radimir Cacic felelősségét támasztották alá.

Zamecsnik Péter ügyvéd a baleset körülményeit hosszasan elemezve úgy vélekedett: a baleset egyetlen pillanata sem bizonyított. Nem lehet tudni, hogy volt-e köd, égett-e a másik autó lámpája, be voltak-e kötve az abban utazók - sorolta a vád szerinte kétséges bizonyítékait, megjegyezve, hogy a szakértők véleménye is ellentmondásos volt. Szerinte sajnálatos baleset történt, védence nem szegte meg a KRESZ-t.

Kostyák Krisztina bíró az ítélet indoklásában többször is hangsúlyozta, hogy a bíróság a szakértői vélemények és az objektív adatok alapján hozta meg a döntését. Az előbbivel kapcsolatban azt mondta: mivel a két autó haladási sebességét illetően eltértek a szakértői vélemények, a bíróság - a szakértők kétszeri meghallgatása után, és figyelembe véve a 10-15 százalékos hibahatárt - végül az alacsonyabb, autópályán megengedett mértékű értékekről véleményt adó szakértő álláspontját fogadta el. A rendelkezésre álló adatokkal kapcsolatosan kifejtette: a helyszínelő rendőrök "hiányos, pontatlan" adatrögzítése miatt a bíróság nem tudta kétséget kizáróan megállapítani, hogy az elöl haladó autónak világított-e a lámpája. (A politikus azt állította, hogy nem, a másik autót vezető nő állította, hogy igen.)

Radimir Cacic az ítélet kihirdetése után megerősítette a korábban már elmondottakat, azaz: tiszteletben tartja és elfogadja a magyar bíróság döntését. Ügyvédje ezután konzultált védencével, majd fellebbezést jelentett be. Az ügyész ugyancsak fellebbez, a vádirat szerinti letöltendő büntetés kiszabásáért.

Az ügyben jogerős ítéletet a Kaposvári Törvényszék hoz majd.

- MTI -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!