Nagyvilág

2012.06.10. 16:05

EURO-2012 - Az orosz labdarúgó-válogatott megemlékezett a szmolenszki katasztrófa áldozatairól Varsóban

Varsó, 2012. június 10., vasárnap (MTI) - Meglepte a lengyeleket az orosz labdarúgó-válogatott, amely vasárnap megemlékezett a két évvel ezelőtt az oroszországi Szmolenszk mellett történt légi katasztrófa áldozatairól Varsóban.

Varsó, 2012. június 10., vasárnap (MTI) - Meglepte a lengyeleket az orosz labdarúgó-válogatott, amely vasárnap megemlékezett a két évvel ezelőtt az oroszországi Szmolenszk mellett történt légi katasztrófa áldozatairól Varsóban.

Az oroszok nem jelezték előre, hogy Dick Advocaat szövetségi kapitány, Szergej Furszenko, az Orosz Labdarúgó Szövetség elnöke és Alekszandr Aleksziejev nagykövet megkoszorúzzák a lengyel elnöki palota előtti emléktáblát. A rövid megemlékezés után Furszenko újságíróknak azt mondta, hogy az oroszok számára is nagy tragédia a szmolenszki katasztrófa, amelyben életét vesztette Lech Kaczynski lengyel államfő, felesége és kísérete - olvasható a lengyel közszolgálati rádió honlapján.

Az orosz megemlékezés előtt a lengyel nemzeti konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) párt képviselői és támogatói vettek részt a minden hónap 10-én a közeli templomban szervezett gyászmisén, majd az elnöki palota előtt koszorúzással emlékeztek az áldozatokra. Transzparensekkel követelték a katasztrófa részleteinek feltárását.

A vasárnapi megemlékezésnek külön aktualitást adott, hogy a lengyel-ukrán szervezésű labdarúgó Európa-bajnokságon szereplő orosz válogatott éppen az elnöki palotával szomszédos Bristol hotelt választotta szállásául.

2010. április 10-én a sűrű ködben a szmolenszki katonai repülőtéren leszálló lengyel kormánygép a földbe csapódott. A katasztrófában a gép 96 utasa vesztette életét. A delegáció Katinyba (Katyn) tartott, hogy lerója kegyeletét a szovjet belügyi szervek által a környéken meggyilkolt mintegy 22 ezer lengyel hadifogoly és civil emléke előtt.

A felelősség megoszlásának kérdésében éles vita alakult ki a két ország között. A hivatalos szakértői jelentés szerint a katasztrófát alapvetően a legénység hibája okozta, de nem zárja ki a szmolenszki légiirányítók felelősségét sem. A PiS viszont nemzetközi vizsgálatot sürget az ügyben, mert szakértői "merényletet" feltételeznek: ezt szerintük az is bizonyítja, hogy a gép maradványai a mai napig Oroszországban találhatók, ami lehetővé teszi a terhelő bizonyítékok megsemmisítését.

- MTI, Bata Alexandra -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!