Nagyvilág

2012.06.20. 14:33

Csehország - Júliusra halasztották a döntést a volt védelmi miniszter kiadatása ügyében

    Kokes János, az MTI tudósítója jelenti: Prága, 2012. július 20., szerda (MTI) - Júliusi ülésére halasztotta el a döntést Vlasta Parkanová volt védelmi miniszter, volt képviselőházi alelnök kiadatása ügyében a prágai parlament alsóháza szerdán.

 

 

Kokes János, az MTI tudósítója jelenti: Prága, 2012. július 20., szerda (MTI) - Júliusi ülésére halasztotta el a döntést Vlasta Parkanová volt védelmi miniszter, volt képviselőházi alelnök kiadatása ügyében a prágai parlament alsóháza szerdán.

 

A rendőrség tisztségével való visszaéléssel és az állami vagyon hűtlen kezelésével gyanúsítja a politikust, s kiadását kérte a parlamenttől, hogy büntetőeljárás indulhasson ellene.

Parkanová védelmi miniszterként 2008-ban állítólag a törvényes szabályozás megkerülésével szerzett be teherszállító repülőgépeket a hadseregnek, s ezzel az államnak 658 millió koronás kárt okozott.

A képviselőház mandátumvizsgáló és mentelmi bizottsága azonban, amely szerdán a plenáris ülés előtt foglalkozott az üggyel, úgy döntött, hogy új bizonyítékokat, illetve háttéranyagot kér a rendőrségtől, s ezért a szavazást csak júliusban lehet megtartani.

Parkanová tagadja a vádakat. Azt állítja, hogy a máig vitatott döntéseket a repülőgépek ügyében a kormány testületileg hozta meg, ezért lehetetlen csak őt hibáztatni.

A pártok álláspontja eltérő. Az ellenzéki Cseh Szociáldemokrata Párt, Cseh és Morvaország Kommunista Pártja, illetve a koalíciót elhagyó Közügyek egyaránt Parkanová kiadása mellett van. A kormányzó Polgári Demokratikus Párt kiváró álláspontra helyezkedett, míg a TOP 09, amelynek Parkanová oszlopos tagja, ellenzi a lépést. A szavazás kimenetele bizonytalan.

Parkanová rövid időn elül már a második neves cseh politikus, aki ellen a rendőrség büntetőeljárást akar indítani. Június elején David Rath szociáldemokrata képviselőtől, a közép-csehországi régió elöljárójától a parlament megvonta képviselői mentelmi jogát, és kiadta őt az igazságszolgáltatásnak.

Rathot azzal vádolják, hogy néhány projektnél visszaéléseket tett lehetővé az európai uniós támogatások elosztásakor, és ezért kenőpénzt fogadott el. A rendőrség a Prágához közeli Hostivicében akkor vette őrizetbe a politikust, amikor távozott egyik ismerőse házából, s egy dobozban hétmillió korona volt nála. A politikus jelenleg vizsgálati fogságban van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!