Nagyvilág

2012.06.19. 07:46

A közép-európai regionális együttműködésről és kétoldalú kérdésekről tárgyalt Bécsben Prőhle Gergely

Bécs, 2012. június 18., hétfő (MTI) - A közép-európai regionális együttműködésről és kétoldalú kérdésekről folytatott egyeztetéseket hétfőn a bécsi külügyminisztériumban Prőhle Gergely.

Bécs, 2012. június 18., hétfő (MTI) - A közép-európai regionális együttműködésről és kétoldalú kérdésekről folytatott egyeztetéseket hétfőn a bécsi külügyminisztériumban Prőhle Gergely.

A tárgyalásokon a magyar külpolitika egyik legfontosabb jövő évi súlypontja, a Közép-európai Év volt napirenden - mondta el a külügyminisztérium Európai Unión belüli kétoldalú kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára az MTI-nek. A kétoldalú kapcsolatokat érintő"zsebszerződések" kérdésében hangsúlyozta, a kormány csak jogszerű fellépést tart elképzelhetőnek.

Prőhle Gergely emlékeztetett, hogy 2013-ban Magyarország egyszerre tölti be a Közép-európai Kezdeményezés (KEK) és a Visegrádi Együttműködés soros elnöki tisztét is. "A 2014-es elnökséget Ausztria adja a KEK-ben, így fontos, hogy kezdettől fogva együttműködjünk" - tette hozzá.

A regionális együttműködésben gazdasági téren a közlekedésfejlesztés lehet az egyik kapcsolódási pont Ausztria és Magyarország között - fejtette ki az MTI kérdésére. A külpolitika terén kitértek többek között a nyugat-balkáni országcsoportra. Kulturális területen az osztrák-magyar együttműködés egyik témája, hogy 2014-ben lesz az első világháború kitörésének századik évfordulója.

Közölte, tárgyalópartnerei fontosnak nevezték, hogy a közelmúltban két magas szintű magyar politikai látogatás is zajlott Bécsben.

Az osztrák-magyar kétoldalú kérdések között szó volt a befektetések fejlesztéséről. "Nyilvánvaló érdekünk, hogy kiszámítható és megbízható befektetői környezetet teremtsünk" - mondta Prőhle.

Kitértek az úgynevezett zsebszerződések ügyére is. "A kormány csak olyan megoldást tart elképzelhetőnek, amely a magyar gazdák érdekeit szolgálja és egyben megfelel az európai uniós jognak is" - szögezte le a külföldiek jogtalan földtulajdon-szerzése elleni, leginkább osztrák gazdákat érintő fellépést illetően a helyettes államtitkár.

Prőhle Gergely délután előadást tartott az osztrák-magyar kapcsolatok fejlesztését pártoló Club Pannonia meghívására a magyar diplomácia súlypontjairól. Ebben kitért az EU-n belüli külpolitikában és különösen az osztrák-magyar kapcsolatokban követett irányokra, valamint a KEK-re, mint a magyar-osztrák együttműködés egyik mozgásterére.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!