Nagyvilág

2012.05.01. 09:30

Május elseje - Moszkvában Medvegyev a szakszervezetekkel együtt vonul fel

Moszkva, 2012. május 1., kedd (MTI)- Először vesz részt orosz államfő a szakszervezetek május elsejei felvonulásán, Moszkva központjában.

Moszkva, 2012. május 1., kedd (MTI)- Először vesz részt orosz államfő a szakszervezetek május elsejei felvonulásán, Moszkva központjában.Dmitrij Medvegyev a keddi rendezvényen való megjelenését múlt pénteken jelentette be, amikor elfogadta a kormányzó Egységes Oroszország (JeR) párt vezetésének felkérését, hogy álljon a párt élére. A távozó orosz elnök hamarosan helyet cserél a posztjára megválasztott, május 7-én beiktatandó Vlagyimir Putyin miniszterelnökkel. A szakszervezetek több mint 100 ezer fős felvonulása a Tverszkaja (volt Gorkij) utcán a Borovickaja térig vezet. Medvegyev az ünnep előestéjén írta alá a munkavállalók jogainak védelméről szóló törvényt, amelynek megfelelően Oroszország csatlakozott az ENSZ Nemzetközi Munkaügyi Szervezete (ILO) konvenciójához. A szervezet 1992-ben, genfi tanácskozásán fogadta el a 172. számú egyezményt, amely szerint a ratifikáló ország a munkaadó fizetésképtelensége esetére az elsődlegesség elvén biztosítja a munkavállalók követeléseinek teljesítését. Az orosz törvényhozás alsóháza április 12-én, a felsőház 18-án ratifikálta a genfi konvencióhoz csatlakozást.

Az orosz fővárosban a parlamenti pártok is felvonulnak az ünnepen. A kommunisták hagyományosan a Kaluzsszkaja térről vonulnak a Lenin-szoborról ismert Oktyabrszkaja téren keresztül a központi Tyeatralnaja térre (Színház térre), ahol Karl Marx szobránál tartanak demonstrációt. Az Igazságos Oroszország és a Vlagyimir Zsirinovszkij vezette populista Liberális Demokrata Párt a Puskin térre szervezte a gyűlést a munka és a tavasz ünnepére. A parlamenten kívüli ellenzéket képviselő mozgalmak közül a nacionalisták jelentettek be felvonulást, őket nem engedték a főváros központjába.

A moszkvai megmozdulások rendjének fenntartására 8 és félezer rendőrt vezényeltek ki.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!