Nagyvilág

2012.05.02. 18:19

Francia elnökválasztás - Húsz százalékkal növeli idén a kitoloncolásokat a francia kormány

Párizs, 2012. május 2., szerda (MTI) - Mintegy húsz százalékkal növeli idén a kitoloncolások számát a francia kormány a tavalyi évhez képest: összesen 40 ezer illegális helyzetben lévő külföldi kiutasítását tervezik 2012-re - közölte szerdán Claude Guéant belügyminiszter.

Párizs, 2012. május 2., szerda (MTI) - Mintegy húsz százalékkal növeli idén a kitoloncolások számát a francia kormány a tavalyi évhez képest: összesen 40 ezer illegális helyzetben lévő külföldi kiutasítását tervezik 2012-re - közölte szerdán Claude Guéant belügyminiszter.

Tavaly a kormány 28 ezerre tervezte a kiutasítások számát, amely végül 33 ezres rekordot ért el.

Az illegális bevándorlók számát mintegy 400 ezerre becsülik Franciaországban. A hatóságok adatai szerint 2009-ben 215 ezer külföldi állampolgár részesült az úgynevezett "papír nélkülieknek" járó egészségügyi ellátásban. Ez a szám évről évre növekszik.

A bevándorlással kapcsolatos kérdések az elnökválasztási kampány két fordulója között az egyik legfontosabb témává váltak, miután az újraválasztásért küzdő Nicolas Sarkozy államfő számára létfontosságúak az első fordulóban a bevándorlás-ellenes retorikával kampányoló, szélsőjobboldali Nemzeti Front (FN) jelöltjére, Marine Le Penre leadott szavazatok. Sarkozy ugyanis a közvélemény-kutatások szerint 6-8 százalékos hátrányban van szocialista vetélytársával, Francois Hollande-dal szemben. Az első fordulóban a szavazatok 18 százalékával harmadik helyen végzett szélsőjobboldali jelölt azonban kedden egyértelművé tette: egyik jelöltet sem támogatja.

Egyébként a két forduló között minkét jelölt nyíltan kampányol annak az első fordulóban a szélsőjobboldalt támogató 6,4 millió választónak a megnyeréséért, akiknek szavazata meghatározhatja vasárnap az elnökválasztás végeredményét. De míg Sarkozy teljesen átvette az FN témáit és retorikáját a bevándorlás-ellenességről, a külföldiek szavazati jogának kizárásáról vagy a közbiztonsági kérdésekről, Hollande azoknak az egykori baloldali szavazóknak próbál új ígéreteket tenni, akik a nyolcvanas években pártoltak át a szélsőjobboldalra.

Hollande szerdán megismételte, hogy szerinte nem igaz, miszerint "túl sok a legális helyzetű bevándorló" az országban, de túl sok a rendezetlen helyzetű.

A kiutasítottak száma 2001-ben még csak 9 ezer volt. Nicolas Sarkozy belügyminisztersége idején (2005-2007) számuk hirtelen megemelkedett és 2008-ra elérte a 28 ezret, de a határozatok egy részét nem tudták végrehajtani a francia hatóságok, mert a kiutasítottak származási országainak illetékes szervei nem adták ki a szükséges konzuli papírokat.

A kitoloncoltaknak egyébként közel harmada romániai és bulgáriai roma, akik pénzügyi támogatásért cserébe önként vállalják a kiutasítást. A cigány közösségeket segítő civil szervezetek szerint viszont a 2010 nyarán megkezdett szisztematikus kiutasítások ellenére nem változott a Franciaországban élő kelet-európai romák száma, amely évek óta 12 és 15 ezer között mozog. Mindig ugyanazok a romák mennek haza és néhány hónap múlva ugyanazok is jönnek vissza.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!