Nagyvilág

2012.05.30. 15:50

Csehország - Nyugdíjasok tüntettek Prágában a kormány reformjai ellen

    Kokes János, az MTI tudósítója jelenti: Prága, 2012. május 30., szerda (MTI) - Néhány ezer nyugdíjas tüntetett szerda délután Prágában a jobbközép cseh kormány reformjai ellen, s követelte az intézkedések visszavonását.

 

 

Kokes János, az MTI tudósítója jelenti: Prága, 2012. május 30., szerda (MTI) - Néhány ezer nyugdíjas tüntetett szerda délután Prágában a jobbközép cseh kormány reformjai ellen, s követelte az intézkedések visszavonását.

 

A Tüntetés a túlélésért elnevezést viselő akciót a csehországi nyugdíjasok tanácsa, a rokkantnyugdíjasok szövetsége, valamint néhány civil csoportosulás szervezte. A résztvevők, többnyire idősebb emberek, elsősorban az ellen tiltakoztak, hogy a Petr Necas vezette kormány a következő három évben nem az eddig szokásos módon, az előző évi infláció, illetve az átlagbér-emelkedés mértékének megfelelő arányban kívánja emelni a nyugdíjakat, hanem csak az infláció és átlagbér növekedésének egyharmadával.

"A kormány döntése elfogadhatatlan és társadalomellenes, megkárosítja a nyugdíjasokat és további elszegényedésükhöz vezet" - jelentette ki

Jaroslav Zavadil szakszervezeti vezető a Palach téren megtartott nagygyűlésen. "Petr Necas és kormánya megkérdezésünk nélkül döntött, távoznia kell" - hangoztatta Zdenek Pernes, a nyugdíjasok tanácsának elnöke.

A diákszervezetek képviselői szolidaritásukról biztosították a nyugdíjasokat, s követelték, hogy a kormány álljon el a tandíj tervezett bevezetésétől, amely 2013-tól esedékes.

"Kérjük a közvéleményt, hogy támogassa követelésünket, és legyen szolidáris a nyugdíjasokkal és a rokkantakkal. A túlélésükről van szó" - áll abban a petícióban, amelyet a tüntetésen olvastak fel. A szervezők szerint a petíciót már több tízezren támogatják aláírásukkal.

A nagygyűlés után a tüntetők a kormány épületéhez vonultak, ahol a kormány képviselőinek átadták a követeléseiket is tartalmazó petíciót.

Csehországban jelenleg majdnem kétmillió öregségi nyugdíjas van, a kormány döntése a lakosság egy nagy csoportját érinti.

A szakszervezetek és a civil szféra kedd óta az egyes minisztériumok előtt is tüntetéseket tart. Kedden az oktatásügyi minisztérium előtt volt tüntetés, amelyen főleg egyetemisták vettek részt.

Necas miniszterelnök élesen bírálta az április közepe óta tartó megmozdulásokat, s azt állította, hogy azok törvénysértőek. A kormányfő szerint a szigorú takarékossági intézkedésekre szükség van, hogy megelőzzék a nagyobb bajt. Azt is hangsúlyozta, hogy kormánya nem enged a nyomásnak, s kitart a reformpolitika mellett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!