Nagyvilág

2012.05.13. 18:47

Békés moszkvai séta - Helyszíni beszámoló

Kegyes Csilla, az MTI tudósítója jelenti: Moszkva, 2012. május 13., vasárnap (MTI) - Sok ezren vettek részt vasárnap Moszkva belvárosában a neves orosz író, Borisz Akunyin által meghirdetett sétán, eképpen támogatva a Vlagyimir Putyin államfő és Dmitrij Medvegyev kormányfő vezette orosz hatalom továbbélése ellen egy hete tartó csendes utcai tiltakozást.

Kegyes Csilla, az MTI tudósítója jelenti: Moszkva, 2012. május 13., vasárnap (MTI) - Sok ezren vettek részt vasárnap Moszkva belvárosában a neves orosz író, Borisz Akunyin által meghirdetett sétán, eképpen támogatva a Vlagyimir Putyin államfő és Dmitrij Medvegyev kormányfő vezette orosz hatalom továbbélése ellen egy hete tartó csendes utcai tiltakozást. 

Az "ellenőrző sétát" - ahogy Akunyin az akciót elnevezte - csütörtökön kezdeményezte a neves irodalmár - mivel a hét elején a rendőrség a békés tiltakozás fehér színű jelképeivel sétálókat folyamatosan előállította. Azt szerették volna tudni, lehet-e Moszkva utcáin úgy sétálni, hogy a hatóság ne avatkozzon közbe és ne tekintse azt a törvény megsértésének.

Az irodalmi igényű bűnügyi regényeiről ismert Borisz Akunyin akciójához azonnal csatlakozott az orosz kulturális élet 12 neves képviselője. Közöttük Ljudmila Ulickaja, és Dmitrij Bikov írók, valamint és Andrej Makarevics, a Masina Vremenyi (Időgép) híres orosz rock zenekar alapítója. Rajtuk kívül színházi rendezők, kiadók, képzőművészek is részt is vettek a csendes sétán.

A békés sétára összegyűlt tömeget a rendőrség háromezerre, a szervezők több tízezerre becsülték. A helyszínen tapasztaltak szerint a valódi létszám öt- és tízezer között lehetett.

Az egyfajta irodalmi sétának is tekinthető demonstráció részvevői Alekszandr Puskin szobrától előbb az Ész bajjal jár című dráma szerzője, Alekszandr Gribojedov 19. századi író emlékművéhez vonultak. Ott szinte lerohanták Ljudmila Ulickaját, aki legalább egy órán keresztül írta alá könyveit rajongóinak. A többség Gribojedov emlékművétől a Csisztije prudi (Tiszta tavak)elnevezésű közkedvelt parkba vonult, Abaj Kunanbajev szobrához, hogy kifejezze szolidaritását az ott néhány napja táborozó tiltakozókkal. A modern kazah irodalom megteremtőjének emlékműve körül szerda óta valóságos moszkvai Hyde Park alakult ki.

Az MTI tudósítójának a hírességekkel együtt vonulók közül néhányan elmondták: szerintük a vasárnapi csendes séta és a parkban kialakult békés tiltakozás csak a kezdete valaminek. "A hatalomnak meg kell hallania hangunkat" - érvelt Irina, aki óvónő és a kislányával tette meg a néhány kilométeres sétát.

A tábor rendjére ügyelő fiatalemberek magabiztosan állították: addig nem hagyják el a parkot, amíg a régi-új hatalom nem távozik. A nyakukban még a múlt vasárnapi erőszakba torkollott Milliók menete szervezőinek kitűzői lógtak. Azóta nem tértek haza. "Vannak közöttünk anarchisták, radikálisok, mindenféle meggyőződésű emberek. Érkeztek ide Irkutszkból is" - mondták. Azt is hozzátették: a moszkvaiak támogatása nélkül nem maradhatnának, a szombati nagy eső után meleg holmit, takarókat kaptak.

A környékbeliek is tiltakoztak, de ők a parkfoglalók ellen, akik szerintük zavarják nyugalmukat és tönkreteszik a közkedvelt pihenőhelyet.

A hatalom ellen tüntetők tábora mellett sokan agitáltak: egy hölgy Dmitrij Medvegyev volt államfő elleni aláírásokat gyűjtött. "Amikor ezt kitaláltuk, ő volt az elnök, most Putyin az, de mi lenne a különbség?" - vont vállat. Mások Novoje Vremja (Új idő) feliratú pólókat osztogattak.

A békés "ellenőrző sétát" kezdeményező, Putyin-ellenességéről ismert Borisz Akunyin (a Grúziában született író valódi neve Grigorij Cshartisvili) az akcióról elégedetten nyilatkozott: A hatalomnak meg kell értenie, hogy a népet tisztelnie kell, ha gumibotokkal hajkurásznak bennünket, abból semmi jó nem származik".

Ilja Jasin, az ellenzéki Szolidaritás mozgalom tagja kijelentette: Az Abaj parki (ahogy a Csisztije prudi parkot a tiltakozók nevezik) békés tiltakozás folytatódik. Dmitrij Gudkov, az Igazságos Oroszország parlamenti ellenzéki párt képviselője pedig azt javasolta, a tüntetők kedden vonuljanak a dumához.

A törvényhozás alsóháza a kormányzó Egységes Oroszország párt arra vonatkozó javaslatát tárgyalja majd, hogy a törvényhozás jelentősen növelje meg a tömegrendezvényeken rendbontást elkövetők büntetését. A jelenlegi pár ezer rubel helyett akár másfél millió rubelt(körülbelül 11 milli 250 ezer forintot) is fizettetnének a szabálysértőkkel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!