Nagyvilág

2012.05.21. 15:32

A kínai nagykövet bírálta osztrák politikusok tervezett találkozóját a dalai lámával

Pálfy M. Katalin, az MTI tudósítója jelenti: Bécs/Salzburg, 2012. május 21., hétfő (MTI) - Bírálta osztrák politikusoknak a dalai lámával tervezett találkozóját hétfőn Kína bécsi nagykövete.

Pálfy M. Katalin, az MTI tudósítója jelenti: Bécs/Salzburg, 2012. május 21., hétfő (MTI) - Bírálta osztrák politikusoknak a dalai lámával tervezett találkozóját hétfőn Kína bécsi nagykövete. 

Semmilyen találkozó osztrák politikusok és a dalai láma között "nem használ" a kínai-osztrák kapcsolatoknak - mondta Si Ming-tö (Shi Mingde) az osztrák közszolgálati rádiónak (ORF). Kína szuverenitási kérdésnek és a területi sérthetetlenséget érintő kérdésnek tartja a Tibet-kérdést - jelentette ki a diplomata.

Werner Faymann kancellár és a helyettese, Michael Spindelegger külügyminiszter várhatóan a hét végén találkozik az ausztriai látogatáson tartózkodó tibeti szellemi vezetővel. Az osztrák politikai vezetők hangsúlyozzák, hogy a lámával mint vallási személyiséggel találkoznak.

Peking tiltakozása várható volt, miután Kína többször is kinyilvánította, hogy határozottan ellenzi külföldi vezetők és a láma találkozóit. Legutóbb a múlt héten, David Cameron brit kormányfő és a tibeti szellemi vezető magánjellegűnek mondott találkozója miatt adott hangot éles bírálatának Kína. 2007-ben több hónapos lehűlést okozott a kínai-osztrák diplomáciai kapcsolatokban, hogy az akkori osztrák kancellár, Alfred Gusenbauer a hivatalában fogadta a lámát.

Kína azzal vádolja a lámát, hogy szeparatizmust szít és erőszakkal el akarja szakítani Tibetet Kínától. A dalai láma ezzel szemben azt hangoztatja, hogy az általa képviselt politika erőszakmentes és autonómiát akar Tibet számára, nem pedig a terület elszakadását.

A bécsi kínai nagykövet szerint az 1959 óta Indiában élő láma nem csak a mai Tibet autonóm területre, hanem az egész tibeti fennsíkra idényt formál, ami Kína területének az egynegyedét teszi ki. Peking ezt "nem fogadhatja el" - mondta a rádiónak a diplomata, s hazugságnak nevezte azt az állítást, hogy a tibetiek jogai csorbulnak, illetve hogy Kína elnyomja a tibeti kisebbséget.

A láma hétfőn Salzburgban mintegy ötezer érdeklődő előtt megtartott előadásában úgy vélekedett, a világban egyre erősebben érvényesülnek az emberi jogok és az önrendelkezés elve. Ez alól hosszú távon olyan országok sem vonhatják ki magukat, mint Észak-Korea és Kína - mondta.

A dalai láma szerint a világ tanulhat Európától, mert itt "az egyes országok feladták szuverenitásuk egy részét, hogy egy közös célt kövessenek". "Ha az egész világ egy +mi+ része, akkor nincs többé alapja a háborúknak" - mondta. A problémákat csak párbeszéddel lehet megoldani - hangsúlyozta.

A tibeti szellemi vezető a karintiai Hüttenberg Tibet-központ meghívására érkezett az országba. Az ország három városában, Klagenfurtban, Salzburgban és Bécsben tart előadásokat és szemináriumokat. Salzburgban más nyilvános szereplései mellett részt vesz egy ausztriai egyházi vezetőkkel közös beszélgetésen is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!