Nagyvilág

2012.05.14. 15:00

A dalai láma szerint meg akarják őt ölni, Peking ezt komolytalannak tartja

Trebitsch Péter, az MTI tudósítója jelenti: Peking, 2012. május 14., hétfő (MTI) - A dalai láma szerint kínai ügynökök törhetnek az életére, míg Pekingben szenzációkeltésnek és válaszra sem méltónak nevezte a külügyi szóvivő a vádat.

Trebitsch Péter, az MTI tudósítója jelenti: Peking, 2012. május 14., hétfő (MTI) - A dalai láma szerint kínai ügynökök törhetnek az életére, míg Pekingben szenzációkeltésnek és válaszra sem méltónak nevezte a külügyi szóvivő a vádat. 

Az állítólagos merénylettervről a dalai láma a brit Sunday Telegraph című lapnak nyilatkozott. A tibeti vallási vezetőt kínai tibeti források arról tájékoztatták, hogy nőket képeznek ki az ő megmérgezésére. Ezek magukat buddhista hívőknek kiadva próbálnák őt eltenni láb alól, például úgy, hogy mérgezett hajukhoz érne, amikor megáldja őket. A dalai láma szóvivője, Cshime Cshokjapa, aki jelen volt az interjún, utólag azt mondta, hogy a dalai láma rendszeresen kap hasonló híreket, s nem tartotta indokoltnak biztonságának megerősítését.

A kínai külügyi szóvivő hétfőn kérdésre válaszolva "szenzációt keltő vádnak" nevezte a feltételezést, amit "alaptalannak" és "válaszra sem méltónak" tartott. Hung Lej (Hong Lei) szerint mindez csupán a közvélemény figyelmének felkeltését szolgálja.

A Global Times című napilap hétfői számában két írást is szentelt a témának, amelyek egyrészt "elképesztőnek" tartják a "sajtóértesülést", másrészt arra figyelmeztetnek, hogy a dalai láma és köre több szeparatista akcióra is készülhet még az idén, a 18. pártkongresszus évében.

A lapban megszólalt egyik szakértő a dalai láma szavaiban Kína démonizálásának szándékát látta és azt, hogy a láma magára akarta a figyelmet irányítani. Lin Hsziang-ming (Lin Xiangming) a kínai tibetológiai kutatóközpont munkatársa úgy vélte, a dalai láma "mesterien bánik a médiával". Megjegyezte ugyanakkor, attól tart, a láma ezúttal "túlértékelte önmagát", ugyanis teljességgel "felesleges lenne a kínai kormány részéről megöletni".

Egy másik szakértő, Li Vej (Li Wei) arról beszélt, hogy a merénylet említett módja tudományosan nem kivitelezhető.

A lap felteszi a kérdést, miért beszélt egy meg nem erősített információról a dalai láma a nyilvánosság előtt? Azt is megkérdezi, ha a központi kormánynak útban van a dalai láma és szerette volna eltenni láb alól, akkor vajon miért várt vele ilyen sokáig, amíg megöregedett?

A cikkíró azt feltételezi, a híresztelés célja, hogy amikor a dalai láma természetes módon meghal, akkor is kétség merüljön fel.

Sajtójelentések szerint a tibeti vallási vezető hétfőn veheti át Londonban a Szent Pál székesegyházban a John Templeton Alapítvány idén neki ítélt díjat, amellyel 1,1 millió font (401 millió forint) jár. Az elismerést "azért a páratlan globális hangért" kapta, amellyel "az egyetemes erkölcs, az erőszakmentesség és a világ vallásai közti harmónia" mellett áll ki".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!