Nagyvilág

2012.04.03. 16:58

Új album Serj Tankiantól, a System of a Down énekesétől

  Los Angeles/Budapest, 2012. április 3., kedd (MTI) - Az utolsó simításokat végzi új albumán Serj Tankian, a metálzene megújítójának számító Los Angeles-i System of a Down (SOAD) frontembere; az énekes Harakiri című harmadik szólóanyaga nyáron jelenik meg.

 

Los Angeles/Budapest, 2012. április 3., kedd (MTI) - Az utolsó simításokat végzi új albumán Serj Tankian, a metálzene megújítójának számító Los Angeles-i System of a Down (SOAD) frontembere; az énekes Harakiri című harmadik szólóanyaga nyáron jelenik meg.

Az énekes, dalszerző, multihangszeres, költő, politikai aktivista és System of a Down-tag Serj Tankian saját kiadója, a Serjical Strike Los Angeles-i stúdiójában jelenleg a végső munkálatokat végzi az anyagon, amelynek producere is ő maga - közölte a zenész munkáinak magyarországi terjesztője, a Magneoton/Warner kedden az MTI-vel.

A lemez java 2011-ben íródott, amely Tankian szerint a legsűrűbb, legtermékenyebb év volt eddigi életében. Februárban bemutatták az általa szerzett Prometheus Bound című rock musicalt a bostoni Oberon Theater-ben, megjelent második verseskötete Glaring Through Oblivion címen, világturnén volt az öt év szünet után újra összeállt SOAD-dal, fellépett a jereváni Opera Orchestrával, ugyanitt politikai megbeszéléseken is részt vett, első koncertjét adta születési helyén, Libanonban, majd visszatért az Egyesült Államokba.

Ott négy lemezt készített el: egy dzsesszalbumot, egy elektronikus lemezt barátjával, a Mindless Self Indulgence frontemberével, Jimmy Urine-nel, egy teljes klasszikus szimfóniát Orca címmel és az új szólóalbumot, amelyet most fejez be.

"A 2011-es évem azzal indult, hogy a szilveszteri petárdázás felgyújtotta a szomszédom udvarát, öt nap múlva a hírekben pedig láttam egy összeállítást tömeges öngyilkosságot, harakirit elkövető madarakról és halakról. Elgondolkodtam: talán ők tudnak valamit a jövőről, amit mi nem? Ekkor kezdtem el írni ezt az albumot" - idézte a zenészt a kiadó ajánlója.

Serj Tankian szerint az album egészen más, mint az eddigi szólólemezei, a rockos Elect the Dead (2007), a nagyzenekari Elect the Dead Symphony (2010) vagy a kissé kaotikus Imperfect Harmonies (szintén 2010). "A Harakiri sokkal punkosabb, gótikus, elektronikus és nyolcvanas évekbeli hatásokkal, heavy rock és epikus dalokkal. A szövegekben személyes, politikai és filozofikus témák vannak, sok humorral és szeretettel".

Dalszerzés iPad-del

A dalszerzés módja is változott, Tankian Apple iPad-et használt néhány dal vázlatának elkészítéséhez. "Nem árt néha új módszereket, eszközöket kipróbálnunk, mert váratlan eredményeket hozhatnak".

Az új albumot teljes egészében az énekes írta és keverte, közreműködött Tankian turnézenekara, az F.C.C.: Dan Monti gitáron, Mario Pagliarulo basszusgitáron és Troy Zeigler dobokon játszott. A maszterelést Vlado Meller (Metallica, Red Hot Chili Peppers, Kanye West, Beastie Boys) végezte.

Az örmény származású tagokból álló, Kaliforniából indult System of a Down (Tankian mellett Daron Malakian gitáros, Shavo Odadjian basszusgitáros és John Dolmayan dobos) 1996-tól tíz éven át sikert sikerre halmozott, öt sokkoló, semmihez sem hasonlítható felfogású metál/hard rock albumot (System of A Down, Toxicity, Steal this Album, Mezmerize, Hypnotize) adott ki, amelyek összesen 20 millió példányban keltek el. Tavaly egy világkörüli turné erejéig újra összeálltak.

Serj Tankian 2008-ban a Sziget fesztiválon is fellépett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!