Nagyvilág

2012.04.17. 18:21

Slota nem pályázik újra a Szlovák Nemzeti Párt elnöki posztjára

Pozsony, 2012. április 17., kedd (MTI) - Nem pályázza meg újra a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) idén ősszel megrendezésre kerülő tisztújításán a párt elnöki székét Ján Slota, a párt jelenlegi vezetője.

Pozsony, 2012. április 17., kedd (MTI) - Nem pályázza meg újra a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) idén ősszel megrendezésre kerülő tisztújításán a párt elnöki székét Ján Slota, a párt jelenlegi vezetője.

A szlovák politikai spektrum jobb oldalának szélén elhelyezkedő párt elnöke ezt a TASR szlovák közszolgálati hírügynökségnek jelentette be kedden.

"Én biztos nem jelöltetem magam" - mondta el Ján Slota. Rámutatott: már a márciusban tartott, előrehozott parlamenti választások előtt jelezte, hogy vissza kíván vonulni a magas szintű politikából. Hangsúlyozta: nem változtatja meg a döntéseit.

Ján Slota a pártelnöki szék lehetséges várományosai kapcsán elmondta: véleménye szerint két-három jelölt is pályázik majd az elnöki székre.

Az SNS szóvivője, Jana Benková a párt elnökségének keddi ülését követően elmondta, hogy a párt vezetése tudomásul vette az államfői hivatal által a párt irodájába eljuttatott azon válaszlevelének tartalmát. Ebben Ivan Gasparovic irodája közli: nem tesz eleget az SNS a népszavazást kezdeményező petíciós íveinek visszaszolgáltatását irányzó kérésének.

Az eset előzményéhez tartozik, hogy az SNS néhány nappal a parlamenti választások előtt több mint 360 ezer aláírást tartalmazó - a szlovák nyelv kizárólagos hivatali használatáról szóló népszavazás kiírását kezdeményező - petíciós íveket adott le az államfői iroda iktatójában. Az SNS által kezdeményezett népszavazás során a: "Támogatja ön azt, hogy a Szlovák Köztársaság egész területén a hivatalos érintkezésben kizárólag a szlovák nyelvet használják?" kérdésre válaszolhattak volna igennel vagy nemmel a szavazók. Az aláírások iktatását követően a köztársasági elnöknek 30 napon belül ki kellett volna írnia a népszavazást, ám Ivan Gasparovic szlovák államfő irodája közvetlenül a határidő lejárta előtt bejelentette: nem ír ki népszavazást a témában, mivel a leadott petíción szereplő aláírások egy része nem hiteles. Erre a lépésre reagálva a Szlovák Nemzeti Párt levélben kérte az államfőt: szolgáltassa vissza az érvényes petíciós íveket, hogy folytatni tudják az aláírásgyűjtést.

A szlovák államfő szóvivője, Marek Trubac az esettel kapcsolatban közölte: azért nem szolgáltatják vissza a petíciós íveket, mert a z aláírásgyűjtési akció az ívek iktatásával véget ért.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!