Nagyvilág

2012.04.27. 10:04

Oroszország - Külföldre menekült a vérfürdővel fenyegetőző ügyvéd

  Kegyes Csilla, az MTI tudósítója jelenti: Moszkva, 2012. április 27., péntek (MTI) - Külföldre menekült a vérfürdővel fenyegetőző moszkvai ügyvéd - adta hírül pénteken az Eho Moszkvi rádió.

 

Kegyes Csilla, az MTI tudósítója jelenti: Moszkva, 2012. április 27., péntek (MTI) - Külföldre menekült a vérfürdővel fenyegetőző moszkvai ügyvéd - adta hírül pénteken az Eho Moszkvi rádió.

Az orosz politikai emigránsok közössége elnevezésű szervezet közlése szerint Dagir Haszavov egy európai országba távozott, mert több fenyegetést kapott nagy visszhangot kiváltó nyilatkozata miatt.

A csecsen ügyvéd, egy felsőházi bizottság elnökének tanácsadója a REN TV kereskedelmi csatornának kedden adott interjúban kijelentette: ha nem engedik, hogy Oroszországban, - beleértve Moszkvát is - alkalmazzák a saríát, az iszlám törvénykezést, a muzulmánok vérbe borítják a fővárost.

"Maguk azt gondolják, hogy mi idegen helyre jöttünk, de mi itt otthon vagyunk, és azokat a szabályokat fogjuk alkalmazni, amelyeket jónak gondolunk, akár tetszik ez maguknak, akár nem. Minden, ennek megváltoztatására irányuló kísérletet vérrel fogunk megtorolni (...) a várost vérbe borítjuk" - idézte a weekjournal.ru internetes kiadvány a csecsen ügyvédet.

Az oroszországi muzulmánok legfelső szerve, a muftik tanácsa provokációnak minősítette a csecsen ügyvéd nyilatkozatát és elhatárolódott attól.

Dagir Haszavov kijelentései közfelháborodást keltettek, és a vádhatóság is vizsgálatot indított.

Marina Gridnyeva főügyészségi szóvivő csütörtökön közölte, hogy a szakértői megállapítás szerint Dagir Haszavov kijelentései ellenségeskedés és gyűlöletkeltést szítására irányulnak, valamint alkalmasak lehetnek szélsőséges cselekményekre való felbujtásra.

A főügyészség átadta az ügyet a központi nyomozó hivatalnak.

Az Interfax orosz hírügynökség értesülése szerint több szervezet kezdeményezte a hívei szerint a muzulmánok jogaiért küzdő ügyvéd engedélyének visszavonását.

Dagir Haszavov szerint az iszlám törvénykezés amúgy is él a muzulmán többségű területeken, azt csak legalizálni kellene, s kizárólag polgárjogi viták rendezésére: például válás, öröklés esetén, s még a bírósági eljárás megkezdése előtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!