Nagyvilág

2012.04.11. 14:59

Oroszország - A rendőrség Uljanovszkban felszámolta a tiltakozók sátortáborát

  Kegyes Csilla, az MTI tudósítója jelenti: Moszkva, 2012. április 10., kedd (MTI)- A rendőrség a repülőtér vezetésének kérésére felszámolta Uljanovszkban a NATO-t kiszolgáló, tervezett átrakodó központ ellen tiltakozók sátortáborát - közölte szerdán a helyi belügyi szóvivő.

 

Kegyes Csilla, az MTI tudósítója jelenti: Moszkva, 2012. április 10., kedd (MTI)- A rendőrség a repülőtér vezetésének kérésére felszámolta Uljanovszkban a NATO-t kiszolgáló, tervezett átrakodó központ ellen tiltakozók sátortáborát - közölte szerdán a helyi belügyi szóvivő.

A Volga partján fekvő város Vosztocsnij repülőterén vasárnap állították fel sátraikat a kommunista párt képviselői, akik tiltakozásuk jeléül éhségsztrájkba kezdtek.

Kedden késő este száz rendőr jelent meg a sátortábornál. Rövid idő alatt lebontották a sátrakat, elvették a tüntetők generátorait és hálózsákjait, magukat a tiltakozókat pedig eltávolították a helyszínről.

Az Uljanovszk megyei belügyi szóvivő közlése szerint a repülőtér vezetése tett feljelentést, mert szerinte a területükön sátrat verő tiltakozók zavarták a légikikötő mindennapi működését. Emellett a rendőrök két névtelen telefonos bejelentést is kaptak, amely szerint robbanószerkezet van a létesítmény közelében. Ezért is kellett eltávolítani a tiltakozókat a helyszínről - mondta a szóvivő.

A tervek szerint Uljanovszkban a Vosztocsnij repülőteret vennék igénybe átrakodó központ létrehozására, hogy azon keresztül továbbítsák vasúton a tagállamokba a NATO irányítása alatt Afganisztánban működő nemzetközi biztonsági erők (ISAF) nem katonai célú teherszállítmányait. Továbbá Uljanovszkban raknák át repülőgépre a NATO afganisztáni haderejének szánt kereskedelmi szállítmányokat.

A helyi kommunisták azonban kételkednek abban, hogy a repülőtér csupán kereskedelmi forgalmat fog lebonyolítani.

Az Interfax orosz hírügynökség meg nem nevezett külügyi forrásra hivatkozva tudni véli: egyáltalán nem lesz szükség NATO-katonák jelenlétére ahhoz, hogy biztosítsák az afganisztáni nemzetközi biztonsági erő teherszállítmányainak továbbítását Uljanovszkon keresztül. A légi szállítást pedig kizárólag orosz társaságok fogják végezni - állítja az említett forrás.

E közlés szerint nem kell külön megállapodást kötni a NATO-val, nemzeti hatáskörben kell meghozni a döntést a tranzitközpont létrehozataláról - mondta a diplomata, hozzáfűzve: az erről szóló kormányrendelet tervezete már a kabinet előtt van.

Oroszországban februárban jelent meg az első olyan hír, hogy Uljanovszkban a NATO katonai bázist akar létesíteni. A kormányzat által közzétett hivatalos cáfolatok nem győzték meg az ellenzéki pártokat, így a kommunistákat sem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!