Nagyvilág

2012.04.25. 09:03

Brit sajtóbotrány - Politikai botrányt kavart Murdoch keddi meghallgatása

London, 2012. április 24., kedd (MTI) - Belpolitikai következményekkel fenyegető részletek hangzottak el a Murdoch-sajtóbirodalom brit lapjainak telefonlehallgatási ügyében folyó vizsgálat keddi londoni meghallgatásán, amelyen a cégcsoport nagy-britanniai érdekeltségének egykori vezetője a vállalat és a brit kormány kapcsolatairól is beszélt.

London, 2012. április 24., kedd (MTI) - Belpolitikai következményekkel fenyegető részletek hangzottak el a Murdoch-sajtóbirodalom brit lapjainak telefonlehallgatási ügyében folyó vizsgálat keddi londoni meghallgatásán, amelyen a cégcsoport nagy-britanniai érdekeltségének egykori vezetője a vállalat és a brit kormány kapcsolatairól is beszélt.

James Murdoch, a cégalapító Rupert Murdoch fia kedd estébe nyúló, csaknem nyolcórás meghallgatásán cáfolta ugyan, hogy személyesen próbált volna kijárni politikai támogatást a Murdoch-csoport brit üzleti terveihez a kormánynál, ám a meghallgatást vezető jogi képviselő olyan email-üzeneteket terjesztett elő, amelyek arra utaltak, hogy Jeremy Hunt, a médiaügyekben is illetékes kulturális miniszter "támogatólag állt hozzá" a Murdoch-birodalom nagy-britanniai terjeszkedési terveihez.

A News Corporation - a Murdoch-csoport globális sajtó- és médiaérdekeltségeit összefogó holding - hosszú ideig igyekezett megszerezni a teljes ellenőrzést a Sky médiacsoportot működtető legnagyobb brit médiavállalkozás, a BSkyB felett. A vizsgálóbizottság keddi munkanapján előkerült emailek tanúsága szerint Hunt ennek a brit médiapiac más szereplői körében rendkívül népszerűtlen tervnek a támogatására tett "magánjellegű" utalásokat Murdochéknak.

Az ellenzéki brit Munkáspárt kedden Jeremy Hunt azonnali lemondását követelte, a brit miniszterelnöki hivatal szóvivője azonban közölte, hogy David Camron kormányfő továbbra is töretlenül bízik kulturális miniszterében. Este Hunt maga is közölte, hogy nem tervezi lemondását.

A BSkyB-ügylet végül nem jött létre, mivel a Murdoch-cégcsoport - éppen a vizsgálat tárgyát képező sajtóbotrány hatására - tavaly elállt az akvizíciós szándéktól.

A botrányt eredetileg az robbantotta ki, hogy tavaly nyáron kiderült: a brit Murdoch-sajtóérdekeltség vasárnapi lapja, a News of the World feltörte és exkluzív információk reményében lehallgatta egy tíz éve elrabolt és brutálisan meggyilkolt 13 éves angol kislány, Milly Dowler mobiltelefonjának üzenetrögzítőjét, miközben az akkor már halott gyermeket a rendőrség még nagy erőkkel kereste.

A rivális brit lapok által feltárt ügy azóta az utóbbi évtizedek legsúlyosabb nagy-britanniai sajtóbotrányává fajult, amelynek feltárására több párhuzamos politikai és rendőrségi vizsgálat indult.

A brit Murdoch-érdekeltségeket összefogó News International elnöki posztjáról a botrány miatt néhány hete távozott a kedden immár harmadszor meghallgatott James Murdoch, akit pedig korábban a globális sajtó- és médiabirodalom első számú vezetői tisztségének várományosaként tartottak számon.

A botrány kirobbanása után a vizsgálatot elrendelő David Cameron konzervatív párti brit miniszterelnök szintén a bírálatok pergőtüzébe került, mivel az ügyben eddig őrizetbe vett 44 személy között van Cameron egykori sajtófőnöke, Andy Coulson, a News of the World korábbi főszerkesztője is.

-MTI , Kertész Róbert -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!