Nagyvilág

2012.04.04. 12:34

Belga lap szerint nehéz feladatok állnak az új szlovák kormány előtt

Brüsszel, 2012. április 4., szerda (MTI) - Nehéz feladatok állnak az új szlovák kormány előtt - vélte szerdai cikkében a Libre Belgique című brüsszeli napilap.

Brüsszel, 2012. április 4., szerda (MTI) - Nehéz feladatok állnak az új szlovák kormány előtt - vélte szerdai cikkében a Libre Belgique című brüsszeli napilap.

Christine Dupré, az újság közép-európai tudósítója úgy fogalmazott, hogy Robert Fico új kabinetjének, amely szerdán kezdte meg munkáját, számos gazdasági és társadalmi problémával kell megküzdenie. Az államkassza feltöltődése megállt, az egységes adókulcsban rejlő lehetőségek a jelek szerint kimerültek, a munkanélküliség 15 százalék felé közelít, az autógyártásra épülő "monokultúrás" ipar terheit kezdi fizetni az ország - sorolta a szerző. A kormányfő reformtervei között ezért is szerepel az adórendszer megújítása, a helyi kis- és közepes vállalatok létrehozásának megkönnyítése, nagy infrastrukturális beruházások, továbbá egy igazi szociális védőháló megteremtése.

Fico nem hagyhatja figyelmen kívül a politikai rendszert átszövő korrupció miatti elégedetlenséget sem - vélte a szerző, hozzátéve: ezért is nevezett ki a régi-új miniszterelnök egy pártoktól független embert, Tomás Borecet az igazságügyi minisztérium élére.

Dupré azt is megjegyezte, hogy Ficónak feledtetnie kell előző mandátuma alatti negatív imázsát, amely azért alakult ki róla, mert a nacionalistákkal lépett koalícióra, továbbá olyan intézkedéseket hozott, amelyekkel a szlovákiai magyar kisebbséget zaklatta. A lap fogalmazása szerint a nacionalisták ma nincsenek jelen a parlamentben, a szintén "független" Miroslav Lajcák külügyminiszteri kinevezése pedig azt mutatja, hogy a kormány "nem fog reagálni Budapest provokációira" a külföldön élő magyarok kettős állampolgárságával kapcsolatban. Ez egyben azt is mutatja - tette hozzá a szerző -, hogy Fico Orbán Viktor magyar miniszterelnöknek engedte át az Európa "rossz fiúja" szerepkört.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!