Nagyvilág

2012.03.14. 19:42

Szlovák választás - Bugár Bélát jelölné a Most-Híd parlamenti alelnöknek

Pozsony, 2012. március 14., szerda (MTI/SITA) - A parlamenti alelnök posztja iránt érdeklődik a Most-Híd szlovák-magyar párt is, amely Bugár Béla pártelnököt jelölné a tisztségre - közölte a SITA hírügynökség szerdán.

Pozsony, 2012. március 14., szerda (MTI/SITA) - A parlamenti alelnök posztja iránt érdeklődik a Most-Híd szlovák-magyar párt is, amely Bugár Béla pártelnököt jelölné a tisztségre - közölte a SITA hírügynökség szerdán.

A szombati szlovákiai előrehozott parlamenti választások után április 4-én fog megalakulni az új törvényhozás; a törvényhozásba jutott pártok csütörtökön tárgyalnak a parlamenti funkciók elosztásáról.

A győztes párt, az Irány-Szociáldemokrácia (SMER-SD) a parlamenti alelnöki pozíciót átengedné az ellenzéknek (jelenleg egy ilyen pozíció van, de háttéregyeztetések folynak arról, hogy kettőre, esetleg háromra növelik az alelnökök számát). Az egyik alelnöki posztot nyilvánvalóan a választásokon második legtöbb szavazatot nyert jobboldali konzervatív Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) kapja.

A "parlamenti matematika" alapján egy esetleges második alelnököt az Igor Matovic vezette, harmadik legtöbb szavazatot kapott OLaNO jelölhetné, azonban a többi párt ezzel nem ért egyet.

Solymos László, a Most-Híd párt frakcióvezetője elmondta, ha pártjának lehetősége nyílik rá, Bugár Béla pártelnököt jelöli a parlament alelnökének pozíciójára. Arról nem tett említést, hogy Igor Matovic mozgalmának esetleges jelölését pártja elfogadja-e.

Igor Matovic, az OLaNO elnöke rámutatott, hogy a második alelnöki széket pártjának kell adni, és mivel a Most-Híd a választásokon a negyedik helyet érte el, csak abban az esetben kerülhet sorra, ha az OLaNO-t a tisztség nem érdekli.

Matovic azt mondta, ő személy szerint nem akar alelnök lenni, de pártjában tud olyan emberről, aki "tisztességesen helyt állna" ebben a pozícióban.

A KDH elnöke, Ján Figel elmondta, felkészült a parlamenti funkciókat illető személyi jelölések megvitatására.

Hozzátette: Bugár Béla tapasztalt vezető és korábban tapasztalt parlamenti alelnök is volt.

A parlamenti bizottságok kapcsán Solymos László nem beszélt pártja szándékairól. Mindössze annyit árult el, hogy a bizottsági pozíciókat tárgyalás útján fogják szétosztani, és a Smer-SD állítólag néhány bizottság összevonna.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!